Brezplačen

Hitri izračun cene

x

Stopnjevanje pridevnikov
72
Slovnica / 15. Maj 2015

Stopnjevanje pridevnikov: nova, novejša, najnovejša Leemetina spletna stran!

Da, res je! Leemeta ima čisto novo spletno podobo. Boste najprej radovedno preklikali spletno stran ali vas kljub temu zanima naše najnovejše glasilo? ;)

 

Morda boste opazili, da v današnjem besedilu uporabljamo veliko stopnjevanih pridevnikov. Del tega gre res pripisati naši vzhičenosti ob Leemetini novi podobi, v ozadju pa se skriva še en razlog. Z vami želimo namreč znova deliti nekaj uporabnih nasvetov – tokratna tema je stopnjevanje pridevnikov.

Poznamo dvostopenjsko in tristopenjsko stopnjevanje pridevnikov. Pri dvostopenjskem stopnjevanju poleg osnovnika poznamo še elativ, ki ga tvorimo z obrazilom pre- ali s prislovi (lep – prelep, delaven – nadvse delaven). Oblike tristopenjskega stopnjevanja pa so osnovnik, primernik ter presežnik, ki jih tvorimo z obrazili ali prislovi (opisno stopnjevanje).

Tristopenjsko stopnjevanje pridevnikov
  z obrazili s prislovom (opisno stopnjevanje)
osnovnik nov delaven
primernik nov-ejši bolj delaven
presežnik naj-nov-ejši najbolj delaven
 

Pri tvorbi primernika uporabljamo priponska obrazila -ši, -ji in –ejši. Nekaj primerov:

  • -ši: lepši, mlajši, krajši, slajši, ljubši, boljši …
  • -ji: višji, dražji, nižji, večji, lažji …
  • -ejši: novejši, temnejši, svetlejši, močnejši, šibkejši …
     
Dvostopenjsko stopnjevanje pridevnikov
  z obrazilom  pre- s prislovom
osnovnik lep delaven
elativ prelep nadvse delaven
 

Če je le mogoče, pridevnike stopnjujemo z obrazili, s prislovi pa samo, kadar ne gre drugače. K tistim, ki jih ni mogoče stopnjevati drugače, spadajo pridevniki, ki pomenijo barve (rdeč, bel), pridevniki z deležniškim izvorom, pridevniki (vroč, odkrit, kuhan), pri katerih ne ločimo določne in nedoločne oblike (bratov, mladinski), ter številni pridevniki z obrazili -en, -ən, -av, -ast, -at (zvedav, muhast), ki nekateri že sami izražajo določeno stopnjo ali pa so vrstilni.

Pa naj bo dovolj teorije za danes. Kako vam je všeč naša prenovljena spletna stran?  smiley

 

Tudi sami razmišljate o prenovi spletne strani, ki bo vključevala najboljši prevod pod soncem? Potem pohitite in nam pošljite povpraševanje. Pri prvih naročilih ponujamo tudi poseben 31-odstotni popust, da se lahko z minimalnimi stroški prepričate o naši profesionalnosti in kakovosti.

Podobni članki

27. Januar 2017
Odgovori na pogosta slovnična vprašanja
Zanimivosti
3 MIN
22
pogled
Pred novim letom smo svojim sledilcem na Facebooku ponudili možnost, da nam zastavijo slovnična vprašanja, na katera so vedno hote...
07. Avgust 2020
bralni seznam, ideje za branje, predlogi knjig, kaj brati na morju
Zanimivosti
3 MIN
53
pogled
  Vprašanj in debat o koronavirusu in koriščenju turističnih bonov smo že precej naveličani, kajne? Ker je sezona počitnikovanja...