Brezplačen

Hitri izračun cene

x

Stopnjevanje pridevnikov
68
Slovnica / 15. Maj 2015

Stopnjevanje pridevnikov: nova, novejša, najnovejša Leemetina spletna stran!

Da, res je! Leemeta ima čisto novo spletno podobo. Boste najprej radovedno preklikali spletno stran ali vas kljub temu zanima naše najnovejše glasilo? ;)

 

Morda boste opazili, da v današnjem besedilu uporabljamo veliko stopnjevanih pridevnikov. Del tega gre res pripisati naši vzhičenosti ob Leemetini novi podobi, v ozadju pa se skriva še en razlog. Z vami želimo namreč znova deliti nekaj uporabnih nasvetov – tokratna tema je stopnjevanje pridevnikov.

Poznamo dvostopenjsko in tristopenjsko stopnjevanje pridevnikov. Pri dvostopenjskem stopnjevanju poleg osnovnika poznamo še elativ, ki ga tvorimo z obrazilom pre- ali s prislovi (lep – prelep, delaven – nadvse delaven). Oblike tristopenjskega stopnjevanja pa so osnovnik, primernik ter presežnik, ki jih tvorimo z obrazili ali prislovi (opisno stopnjevanje).

Tristopenjsko stopnjevanje pridevnikov
  z obrazili s prislovom (opisno stopnjevanje)
osnovnik nov delaven
primernik nov-ejši bolj delaven
presežnik naj-nov-ejši najbolj delaven
 

Pri tvorbi primernika uporabljamo priponska obrazila -ši, -ji in –ejši. Nekaj primerov:

  • -ši: lepši, mlajši, krajši, slajši, ljubši, boljši …
  • -ji: višji, dražji, nižji, večji, lažji …
  • -ejši: novejši, temnejši, svetlejši, močnejši, šibkejši …
     
Dvostopenjsko stopnjevanje pridevnikov
  z obrazilom  pre- s prislovom
osnovnik lep delaven
elativ prelep nadvse delaven
 

Če je le mogoče, pridevnike stopnjujemo z obrazili, s prislovi pa samo, kadar ne gre drugače. K tistim, ki jih ni mogoče stopnjevati drugače, spadajo pridevniki, ki pomenijo barve (rdeč, bel), pridevniki z deležniškim izvorom, pridevniki (vroč, odkrit, kuhan), pri katerih ne ločimo določne in nedoločne oblike (bratov, mladinski), ter številni pridevniki z obrazili -en, -ən, -av, -ast, -at (zvedav, muhast), ki nekateri že sami izražajo določeno stopnjo ali pa so vrstilni.

Pa naj bo dovolj teorije za danes. Kako vam je všeč naša prenovljena spletna stran?  smiley

 

Tudi sami razmišljate o prenovi spletne strani, ki bo vključevala najboljši prevod pod soncem? Potem pohitite in nam pošljite povpraševanje. Pri prvih naročilih ponujamo tudi poseben 31-odstotni popust, da se lahko z minimalnimi stroški prepričate o naši profesionalnosti in kakovosti.

Podobni članki

22. Junij 2010
mit o prevajalcih
Prevajanje
MIN
21
pogled
Prevajalci vsake toliko bijemo težko bitko s stereotipi in napačnimi predstavami o nas in našem poklicu. V ta namen smo za vas zbr...
02. Februar 2018
Slovnica
2 MIN
47
pogled
Preden se lotite branja današnjega članka, poskusite odgovoriti na naslednja vprašanja. Ste izbrali ekonomičen ali ekonomski način...