x

barve, pisanje barv, kako pišemo barve, Pahor, Pahorjeva bunda
3
65
Slovnica / 15. Februar 2019

Pisanje barv – in Pahorjeva bunda

Ste kdaj razmišljali o tem, zakaj se zelena barva imenuje »zelena«, rumena »rumena«, rdeča »rdeča« …? Ali pa o tem, ali obstajajo v vseh jezikih in kulturah enake barve?

Človeške oči lahko razpoznajo na milijone barvnih odtenkov, njihovih poimenovanj pa je seveda veliko veliko manj. Ljudje, ki se poklicno ukvarjajo z barvami (umetniki, oblikovalci), naj bi poznali med 50 in 100 poimenovanj, v običajnem življenju pa lahko shajamo z enajstimi:

  • črno, belo, rdečo, zeleno, rumeno, modro, rjavo, oranžno, rožnato, vijoličasto in sivo.
V jeziku berinmo, ki ga govorijo na Papui Novi Gvineji, obstaja le pet izrazov za barve,
bolivijsko pleme Tsimane pa naj bi poznalo le tri barve: črno, belo in rdečo.

 

Pisanje barv in izvor imen

Izvorno so barve označevale posamezne stvari (npr. zelena rastline), etimologija t. i. najstarejših barv (rdeče, črne, bele) pa je že povsem zabrisana. Drugače je z barvami, kot sta vijoličasta in oranžna, katerih izvor in pomen sta jasna. Za bolj detajlirano poimenovanje barv v slovenščini najpogosteje uporabljamo predponska prislova svetlo in temno, poimenovanje številnih barvnih odtenkov pa se navezuje na predmetnost. Če naštejemo nekaj primerov: nebesno modra, snežno bela, vinsko rdeča, kovinsko siva, olivno zelena … Tu gre pravzaprav za to, da barve z nečim primerjamo, podoben učinek pa lahko dosežemo tudi z uporabo veznika kot: modra kot nebo, bela kot sneg, rdeča kot vino …

Ustvarjalnost pri poimenovanju barvnih odtenkov pravzaprav ne pozna meja, največ prostora zanjo pa danes morda ponujata tekstilna in frizerska industrija.

Če razmišljate o spremembi videza, si lahko omislite pričesko v »švedsko blond«, »benečansko rdeči«, »vulkansko rdeči« …
Pri oblačilih pa lahko med drugim izbirate med odtenki: »bela kava«, »barva jagodičja«, »kaki«.
Punce, me že vemo, o čem govorimo, kajne? wink

 

Pisanje barv in slovnična pravila

Na letošnji Zlati lisici je predsednik države izstopal ne samo po diplomatskem spodrsljaju, temveč tudi po bundi, ki je bila vse prej kot neopazna. A kako to barvo zapišemo? Zeleno modra, zeleno-modra, zelenomodra?

  • Kadar želimo poimenovati kombinacijo oz. vzorec dveh ali več barv, uporabimo vmesni vezaj: modro-zelena bunda, belo-modro-rdeča zastava.
  • Kadar želimo poimenovati barvni odtenek, ki je nastal z mešanjem dveh barv, posamezne besede pišemo skupaj: modrozelena bunda, sivozelen avtomobil.
  • Kadar barve z nečim primerjamo oz. jim dodajamo prislov, besede pišemo narazen: oceansko modra, olivno zelen, kričeče rdeč, žareče rumen.
Kakšna je bila torej predsednikova bunda?wink 

 

Več o barvah najdete sicer tudi v naših odgovorih na vprašanja bralcev.

Izjema sta prislova »svetlo« in »temno«, ki ju lahko zapisujemo stično ali nestično, torej:

  • svetlo moder ali svetlomoder, temno zelen ali temnozelen.
Mimogrede – imate predlog, kako bi v slovenščino prevedli angleški izraz za barvo blurple?
(Gre za barvo z odtenkom med modro – blue in škrlatno (ali vijoličasto, da bo lažje) – purple).

Podobni članki

13. September 2019
pisanje emaila, pisanje sporočil, e-pošta, e-sporočilo
Zanimivosti
3 MIN
115
pogled
Najboljše pri današnjem članku in članku iz prejšnjega tedna je to, da lahko vse nasvete uporabite že v naslednjih 10 minutah. Ne...
06. Maj 2016
Moje ime je Milica ... gdč. Milica!
Jezikovne dileme
MIN
40
pogled
Ste tudi vi med tistimi, ki se napačni rabi okrajšav raje izognejo in pišejo: »Na Šmarno goro sem odšel z gospodom Antonom, gosp...