x

Brezplačen

Hitri izračun cene

x

najbolj prevajane knjige, 5 knjig, največ prevodov, prevodi knjig, največ jezikov
24
Prevajanje / 05. April 2011

10 najbolj prevajanih knjig na svetu? (5.-10. mesto)

Za vas smo pripravili kratek seznam literarnih del, ki so bila prevedena v največ jezikov. Seznam upošteva zgolj število jezikov, v katere so bila dela prevedena, ne pa tudi naklade ali prevodov v isti jezik. Izločili smo verske knjige, ki sicer prevladujejo na seznamu, vendar je podatkom o njihovih prevodih težko slediti in jih še teže preveriti.

10. mesto: Quo Vadis

Avtor: Henryk Sienkiewicz
Število jezikov: 50 

Zgodovinski roman Quo vadis je poljskemu avtorju leta 1905 prinesel Nobelovo nagrado za književnost. Knjiga je bila izdana leta 1895. Leta 1951 so po romanu posneli istoimenski film s Petrom Ustinovom v vlogi Nerona.

9. mesto: Prigode dobrega vojaka Švejka

Avtor: Jaroslav Hašek
Število jezikov: 54 

Satični roman, izdan leta 1923, je postavljen v obdobje prve svetovne vojne. Delo je podlaga za številne gledališke predstave in nekaj filmskih del (med drugim tudi animirani film).

8. mesto: Dnevnik Ane Frank

Avtor: Ana Frank
Število jezikov: 54

Dnevnik, ki ga je Ana Frank pisala, medtem ko se je z družino dve leti skrivala pred gestapom, je po vojni postal svetovna uspešnica. Objave avtorica ni doživela, saj je bivanje v koncentracijskem taborišču od njene družine preživel le njen oče.

7. mesto: Sherlock Holmes

Avtor: Arthur Conan Doyle
Število jezikov: 60

Kdo ne pozna slovitega detektiva Sherlocka Holmesa. Avtor Arthur Conan Doyle je objavil 4 romane in številne kratke zgodbe. Karizmatičnega detektiva Sherlocka Holmesa odlikujeta izjemna inteligenca in sposobnost logičnega sklepanja. Sherlocku pa niso neznane tudi temne plati življenja, detektiv je namreč strasten uživalec opija.

6. mesto: Pika nogavička

Avtor: Astrid Lindgren
Število jezikov: 64 

Pika Nogavička je znana junakinja švedske pisateljice Astrid Lindgren, ki živi s konjem in opico v vili Čira Čara. Gre za serijo knjig, ki so doživele številne filmske, televizijske in gledališke priredbe. S tem zaključujemo prvi del seznama najbolj prevajanih knjig na svetu.

Podobni članki

02. Junij 2023
glosar, slovarček, slovar, prevajanje, komunikacija, oblikovanje, doslednost
Prevajanje
3 MIN
11
pogled
Debeli slovarji ali besednjaki, ki jih zdaj pretežno uporabljamo v elektronski obliki, so abecedno urejena zbirka urejenih in poja...
16. December 2022
webinar, posnetek, izobraževanje, prevod webinarja
Prevajanje
3 MIN
4
pogled
Izvedli in posneli ste izvirno spletno predavanje, zdaj pa bi ga radi predstavili tudi tistim, ki ne govorijo slovensko. Če je zar...