Brezplačen

Hitri izračun cene

x

Si želite bistvene ali znatne spremembe v svojem življenju?
2
23
Jezikovne dileme / 22. Julij 2016

Si želite bistvenih ali znatnih sprememb v svojem življenju?

To poletje nam je postreglo že s kar nekaj (vremenskimi) nevšečnostmi. Točo prejšnji teden ste gotovo opazili že sami, kaj pa naslove časopisnih člankov o bistveni oziroma znatni škodi?

Po pregledu nekaterih časopisnih virov smo Leemetovci ugotovili, da nekateri avtorji pridevnika oziroma prislova BISTVEN in ZNATEN nevede pogosto zamenjajo ter s tem povsem spremenijo pomen napisanega.

Samo nekaj vrstic nižje vas že čaka bistvena teorija in znatno število primerov o tej temi. smiley

Bistven

Bistven označuje nekaj, kar se nanaša na bistvo (recimo bistvena težava), če pa berete časopisni članek in naletite na stavek, da je »Evald Flisar storil bistveno napako«, vam avtor želi povedati, da je bivši predsednik Slovenskega centra PEN storil veliko, hudo napako. Glede na trenutno stanje v naši državi boste koga morda slišali tudi praviti, da odstop ministra Mramorja ne bo imel bistvenejših posledic, s čimer želi povedati, da ministrov odstop ne bo imel večjih ali pomembnejših posledic. A kot bi rekli naši sosedje – »o tom potom« (o tem, ko bo čas za to), kajne? smiley

Znaten

Pridevnik znaten se uporablja v pomenu precejšen (znaten del denarja). Če boste rekli, da je nekdo utrpel znatno gmotno škodo, torej menite, da je ta škoda precejšnja. Kaj je lahko še znatno? Znatne so lahko padavine, število ljudi itd.

Beseda znatno se redko uporablja tudi v pomenu obilen, zajeten (V teh hlačah je videti znatnejša.), v preteklosti pa se je uporabljala tudi za označevanje nečesa pomembnega (Na razstavi so bili sami znatni ljudje.) ali s pomenom opazno (Komaj znatno se mi je nasmehnil.).

Kaj pa praksa?

Poglejmo pred koncem še nekaj primerov rabe.

  • To, kar mi opisujete, so bistveni znaki bolezni.
  • Kruh je letos znatno dražji kot pred tremi leti.
  • Čakajo jih znatne spremembe.
  • Ministrica se bo morala najprej soočiti z bistvenimi težavami šolstva.
  • Med nama je bistvena razlika.
  • Poleti so dnevi znatno daljši.

 

V upanju, da boste doživeli čim več bistvenih izboljšav in utrpeli čim manj znatne škode, hkrati pa z bistvenimi spremembami pridobili znatno vsoto denarja, vas lepo pozdravljamo!

Podobni članki

31. Marec 2021
Prevajanje spletnih strani Typo3
Za podjetja
3 MIN
20
pogled
Ker smo v Leemeti s svojimi Prevodi na ključ® znani po tem, da se ne ustrašimo nobenega izziva, smo se letos lotili prevajanja spl...
02. December 2011
Prevajanje
MIN
15
pogled
Podjetja, ki delujejo v spletu, se pogosto ne zavedajo, kako pomembne so slovnične napake in koliko denarja lahko izgubijo za...