Brezplačen

Hitri izračun cene

x

Pravilna raba predlogov »s/z« in »h/k« ter oziralnih zaimkov »ki/kateri«
145
Slovnica / 26. Februar 2016

Pravilna raba predlogov »s/z« in »h/k« ter oziralnih zaimkov »ki/kateri«

Se morda znajdete v zadregi, ko šefu v elektronski pošti napišete, da morate z sinom k zdravniku in boste zamudili, nato pa pobesnite, saj odgovori, da z sinom ne morete nikamor?

Kmalu bomo razjasnili, v čem je težava. Spoznali bomo pomemben nauk, ž njim pa tudi vaša komunikacija z šefom ne bo več trpela. No, vsaj ne zaradi slovnice ... smiley

 

 

S ali Z prijateljem?

S prijatelji ste zagotovo preživeli že veliko nepozabnih trenutkov, zagotovo pa z prijatelji še niste videli Ljubljane. Skrivnost tiči v pravilni uporabi predloga s ali z.

Preprosto pravilo, s katerim bomo s ali z vedno uporabili pravilno:

Najbrž ste že slišali za stari rek Ta SuHi ŠKaFeC PuŠČa. Če iz tega stavka izločimo vse samoglasnike, dobimo nezveneče nezvočnike, pred katerimi vedno uporabljamo predlog »s«. Pred vsemi ostalimi črkami, vključno s samoglasniki, uporabljamo predlog »z«.

Če vas je v uvodnem odstavku zmotil del ž njim, vam povemo, da gre za zastarelo različico predloga z, ki se danes več ne uporablja.

Hitro pravilo za pravilno rabo predloga h ali k:

Nesete hlače h krojaču ali k krojaču? Lahko jih nesete le h krojaču. Predlog h vedno stoji pred besedami, ki se začnejo s k ali g, pred vsemi drugimi pa uporabimo predlog k.

Koristen namig: če morate zapisati predlog pred številom, zapisanim s števko, je treba uporabiti enak predlog s ali z, kot če bi bilo število zapisano z besedo. Torej: z 22 točkami, s 5-letno garancijo.

 

Oziralni zaimek ki/kateri

Slovenska slovnica navaja, da lahko oziralni zaimek ki uporabljamo v vseh sklonih, kateri pa samo v določenih primerih, ki jih bomo tudi predstavili.

V vseh drugih primerih je raba oziralnega zaimka kateri zastarela in zato manj ustrezna.

Pravilna raba oziralnega zaimka kateri:
  • Skupaj s predlogi: prijateljica, s katero se imava lepo
     
  • Pri pomenu tisti, ki: kateri želijo uspeti, se morajo pridno učiti
     
  • Za izražanje svojilnosti v rodilniku: društvo, katerega člani želijo ostati anonimni
     
  • Za izogibanje nejasnostim: sestrična mojega prijatelja, katera živi v tujini, nas bo obiskala. Če rečemo »sestrična mojega prijatelja, ki živi v tujini,« se lahko pojavi zmeda, saj ne vemo točno, na koga se ki nanaša – na prijatelja ali sestrično?
Preprosto pravilo za uporabo oziralnih zaimkov ki in kateri:

Oziralni zaimek ki uporabimo v vseh sklonskih oblikah, ko govorimo o določeni oz. znani stvari/osebi:

  • obleka, ki jo zdaj kupuješ, mi ni všeč
     

​Oziralni zaimek kateri pa načeloma uporabimo za izražanje svojilnosti samo takrat, kadar bi bila svojina iz zaimka ki nejasna. Iz povedi »srečal je človeka, ki mu je posodil denar« ni jasno, kdo je komu posodil denar. Raje uporabimo:

  • srečal je človeka, kateremu je posodil denar
  • srečal je človeka, kateri mu je posodil denar
     
V pogovornem jeziku oziralni zaimek kateri uporabljamo kar pogosto, vendar pa je s slogovnega vidika precej okoren in v veliki meri tudi nepotreben. V večini primerov ga lahko nadomestimo z zaimkom ki.

 

Podobni članki

28. November 2014
Slovenski pravopis
MIN
159
pogled
Zagotovo ste se že kdaj lotili pisanja vabila in se nejevoljni zaustavili pri datumu. Kako ga pravilno zapisati? Poznamo več način...
31. Maj 2019
bloger, blogar, bloganje, blogati, končnica, prekarci, prekarni delavci
Slovenski pravopis
2 MIN
40
pogled
Dandanes vse več ljudi piše blog oz. bloga in poleg našega zelo verjetno prebirate še kakšnega, navsezadnje ga morda piše celo vaš...