Brezplačen

Hitri izračun cene

x

3
19
Za podjetja / 10. Januar 2021

Prevajanje datotek QuarkXPress

Prevajanje datotek, ki nam jih naročniki z DTP-programi, kot sta InDesing in Affinity Publisher, izvozijo neposredno iz navedenih programov, v prevajalski agenciji Leemeta poznamo že kar nekaj časa.

V tokratnem članku pa se bomo posvetili prevajanju datotek, ki jih izvozimo iz programa QuarkXPress.

 

Nekaj besed o programu QuarkXPress

Zagotovo med strokovnjaki, ki se ukvarjajo z DTP-jem, ni takšnega, ki ne bi slišal za QuarkXPress.

QuarkXPress je bil v slavnem letu 1990 program, ki ga je uporabljalo 95 % vseh DTP-strokovnjakov, nato pa se je njegov pomen zmanjšal, saj ga je v tržnem deležu dodobra prehitel InDesign.

Kot feniks iz pepela se QuarkXPress počasi vrača med uporabnike in tako smo se tudi v Leemeti srečali s prevajanjem katalogov iz navedenega programa.

 

Izziv, na katerega smo naleteli pri navedenem programu,
sta bila izvoz in uvoz datotek v naš prevajalski program memoQ.

 

Da bi lahko naročniku zagotovili dosleden prevod večjega kataloga, smo se izziva lotili na svoj leemetovski način (izzivi, ne ovire). wink

 

Kako smo se postopka lotili

Najprej smo seveda prečesali svetovni splet in testirali programe, ki že obstajajo za izvoz in uvoz besedil v program QuarkXPress. Izkazalo se je, da delujočih rešitev, ki bi omogočale izvoz in uvoz v program QuarkXPress, preprosto ni ali pa programerska podjetja že izdelanih programov niso redno posodabljala z novejšimi različicami QuarkXPressa.

Hitre rešitve nismo našli niti z uradno podporno skupino strokovnjakov za program QuarkXPress. Po pregledu dokumentacije na uradnem spletnem mestu QuarkXPress pa se je pojavil žarek upanja. smiley

QuarkXPress uporablja interni skriptni jezik, ki programsko omogoča osnovne funkcije za delo z besedili. Seveda smo bili še svetlobna leta daleč od delujoče rešitve, vendar je prav odkritje internega skriptnega jezika znotraj QuarkXPressa omogočilo začetek poti do naše končne rešitve.

Naš IT-oddelek se je začel učiti novega programskega jezika in izvajati prve teste v programu QuarkXPress. Po približno tednu tišine in razvoja v zaprti pisarni je bil program za izvoz/uvoz besedil pripravljen na prve teste našega DTP-oddelka. Seveda pa tudi tokrat ni potekalo vse brez težav. Program je do trenutne različice 1.4 preživel že približno štiri delovne različice, svoje zamisli pa je h končni rešitvi prispeval tudi naš notranji DTP-oddelek.

 

Kako deluje program za izvoz/uvoz

 

 

Zagotovo je prevajanje datotek QuarkXPress eden težjih izzivov, ki smo se jih lotili v svoji prevajalski agenciji. Rešitve, ki smo jih našli na spletu, niso delovale ali pa niso bile posodobljene, zato je morala glave strniti celotna ekipa in ustvariti program, ki nam je omogočil rešitev za prevajanje datotek QuarkXPress.

Podobni članki

24. Junij 2021
Za podjetja
5 MIN
25
pogled
Bodimo iskreni – tako kot mi ne zaupamo vsem, tudi vi ne zaupate vsem. Morda navsezadnje v tem trenutku ne zaupate niti nam! In mo...
29. December 2023
barvitost jezika, barve, slovenščina, frazemi, rdeč kot kuhan rak, črna ovca, ta rdeča
Jezikovne dileme
5 MIN
35
pogled
Če ste kdaj jedli kuhanega raka, veste, da je živo rdeč. Prav tako si predstavljamo nekoga, ki ga je sram. Izdajalska rdečica pa j...