x

Kaj imata skupnega Donald Trump in zaspan muc?
16
Zanimivosti / 29. April 2016

Kaj imata skupnega Donald Trump in zaspan muc?

Poznate gospoda na zgornji sliki? Tistega na levi, ne na desni. smiley
Prav imate, to je nihče drug kot slavni kandidat za predsednika ZDA, Donald Trump.

Veste tudi, kako rečemo takšnim slikam, kot je zgornja, oz. podobam, ki so v zadnjih letih preplavile svet? Gre za spletni fenomen, imenovan MEME.
Ker ste nas v zadnjih mesecih velikokrat spraševali o tem, kaj meme sploh je, smo se odločili vse skupaj pojasniti v blogu. Seveda tudi tokrat nismo mogli brez vpletanja jezikoslovja. Tega niti ne bomo tajili. Nas že predobro poznate.wink

Kaj je meme?

Meme je v osnovi zamisel ali znanje, ki se širi med pripadniki ene ali več kultur in prenaša določeno sporočilo.

Njegova posebej zanimiva oblika je spletni meme. Gre za interaktiven spletni grafit, ki se širi kot virus gripe. Uporabniki ga prosto delijo prek e-pošte, družbenih omrežij, forumov, blogov in drugih spletnih oblik sporočanja. Z njim najpogosteje izražajo kritiko nečesa ali nekoga, ki mu je meme namenjen. MEME lahko ima sicer tudi pozitivno ali splošno humorno sporočilo.

Meme je lahko upodobljen v obliki slik, videov, povezav ali kar celotnih spletnih strani. Njegova vsebina je lahko sestavljena iz fraz, slik, šal, pregovorov, govoric, avdio- ali videodatotek in drugega.

Najbolj razširjeni so prav gotovo humorni memi, npr. znane šale o Chucku Norrisu.

Kaj imata skupnega Donald Trump in zaspan muc?

Izraz »meme« je v osemdesetih letih prvi uvedel profesor biologije Richard Dawkins v knjigi Sebični gen. Ko je iskal besedo, s katero bi opisal kulturno posnemanje, je besedo »mimeme«, ki pomeni nekaj oponašati, skrajšal v »meme«.

Določil je tudi tri lastnosti uspešnih memov:

  • zvestoba (nanaša se na kakovost memov),
  • plodovitost (hitrost širjenja) in
  • dolgoživost.

Meme v Sloveniji

Slovenski »meme liki« so najpogosteje politiki, športniki in medijske osebnosti. Najbolj priljubljeni so npr. Janez Janša, Alenka Bratušek ali Damjan Murko, v zadnjem času seveda ne gre niti brez Petra Prevca. Najpogosteje so izdelani s kolažem ali fotomontažo.

V zadnjem času po Facebooku krožijo slike z napisom »bodi kot Janez«. Možiček na njih opozarja, kako živeti in kako se obnašati v spletu. Prav vsak ga lahko poosebi in mu doda svoje osebno sporočilo.

Kaj imata skupnega Donald Trump in zaspan muc?

Pionirji pri izdelovanju lastnih spletnih grafitov so spletna mesta, kot so LMAO ali Memecreator, v Sloveniji pa demotivacija.si in meme.si.

Kako ustvarimo meme?

Nič lažjega kot to. Odpremo enega od zgoraj omenjenih spletnih mest. Na njem izberemo sliko ali svojo predlogo in ji dodamo napis. Zdaj moramo meme samo še poslati čim več prijateljem, ki ga bodo poslali svojim prijateljem in meme bo zaokrožil po svetu.

Bolj vešči si lahko pomagajo s katerim od programov za obdelavo fotografij in ustvarijo povsem izviren meme. Včasih podjetja meme uporabljajo tudi za trženjske kampanje, saj je ta vrsta oglaševanja poceni in trendovska.

Čeprav se nam na prvi pogled memi morda zdijo nekaj odvečnega, nekaj, kar ustvarjajo računalničarji s preveč časa, pa oblikujejo popularno kulturo in spreminjajo naša življenja na prav poseben način.

Če vam dodamo še povezavo do spletnega mesta, na katerem si lahko ustvarite čisto svojega, gotovo ne boste več menili, da gre le za prostočasno dejavnost računalničarjev. Tukaj je: meme.si

Podobni članki

22. Februar 2019
Zanimivosti
3 MIN
70
pogled
Skupino ljudi, ki jih vežejo sorodstvene vezi, imenujemo družina oziroma rodbina. S sorodniki nas vežejo krvne vezi, za tiste »pri...
13. December 2010
Akcije in popusti
MIN
22
pogled
Izjemni praznični popusti veljajo do konca leta 2010. Pohitite z naročilom in zagotovite pravočasen prevod.   Praznična akcij...