Brezplačen

Hitri izračun cene

x

23
V središču / 16. Februar 2011

Najbolj zanimive besede desetletja

Zakaj bi vsako leto izbirali le najlepša dekleta, najuspešnejše športnike in politike? Pri ameriškem jezikoslovnem združenju American Dialect Society že od leta 1990 izbirajo besedo leta, vsakih 10 let pa še besedo desetletja. Oglejmo si nekaj zadnjih zmagovalcev:

Leto 2010 - App

Če ste ponosni lastnik pametnega telefona ali tabličnega računalnika, vam besede »app« ni treba posebej pojasnjevati. Vsi drugi boste zanjo najbrž slišali zelo kmalu. Beseda »app« označuje majhne aplikacije, ki si jih naložite v telefon, tablični ali osebni računalnik. Za priljubljenost besede »app« je v veliki meri odgovoren proizvajalec račualniške opreme Apple in njihova spletna storitev App Store, kjer lahko prenašate uporabne aplikacije v svoj telefon ali računalnik.
 

Leto 2009 - Tweet

Pri združenju American Dialect Society so še posebno priljubljene besede s področja informacijske tehnologije. Beseda »tweet« označuje objavo v spletnem družabnem omrežju twitter, ki obsega največ 140 znakov.
 

Leto 2008 - Bailout

Leto 2008 so zaznamovale svetovna gospodarska kriza in državne pomoči velikim podjetjem. Izraz »bailout« označuje reševanje podjetij pred bankrotom, propadom ali insolventnostjo z denarno injekcijo.
 

Leto 2003 - Metrosexual

Besedo »metrosexual« ali metroseksualec so pri združenju American Dialect Society opredelili takole: »Modno osveščen heteroseksualni moški.«
 

Leto 2001 - 9/11

11. september najbrž ne potrebuje dodatnega pojasnila. Teroristični napadi na Svetovni trgovinski center v New Yorku so očitno zaznamovali tudi angleški jezik v letu 2001.
 

Beseda desetletja - Google

Najbolj priljubljen spletni iskalnik ni spremenil le interneta, temveč tudi jezik. V konkurenci z besedo »google« se je znašla tudi beseda blog, ki ga berete prav zdaj.

Podobni članki

17. Junij 2016
Računalniški izrazi v slovenščini
Jezikovne dileme
2 MIN
23
pogled
Računalništvo in računalničarji so prav posebna sorta. Na svojem področju dan za dnem uporabljajo napol angleške izraze, kot so LC...
05. Januar 2021
SEO, prevodi, SEO-prevodi, prevajanje za spletne strani, SEO-prevajalnik
Za podjetja
4 MIN
35
pogled
Da je treba vašo spletno stran optimizirati za spletne iskalnike, čivkajo že ptički na vejah. Pa vseeno na hitro ponovimo, kaj je...