Še pred nekaj dnevi smo ob zvokih Silvestrskega poljuba poplesavali na mestnem trgu, polnili kozarce ter si voščili srečo in zdravje v novem letu.
Pa veste tudi, kako zapisati ime sorte, s katero ste nazdravljali?
Je bil to Jeruzalemčan, Cviček ali Sovinjon? Ali pa morda jeruzalemčan, cviček ali sauvignon?
Kakršna koli je že bila vaša izbira žlahtne kapljice, se bomo danes naučili, kako pravilno zapisati izbrano vinsko sorto. Na področju zapisovanja vinskih sort je dandanes kar nekaj težav, saj vino postaja pomembno tržno blago, ki ga vinogradniki želijo zaščititi.
Mala začetnica in vinske sorte
Kadar imamo v mislih zgolj vrsto vina, uporabljamo malo začetnico.
Bogdan: »Kaj bomo pili zvečer?«
Marko: »Vzel sem refošk in muškat za ženske, pa pivo za nas.«
→ Isto velja še za:
- jeruzalemčan,
- rebula,
- rumeni muškat,
- merlot,
- cviček itd.
Velika začetnica in vinske sorte
Kadar govorimo o točno določenem imenu oz. blagovni znamki vina, pa slednje zapisujemo z veliko začetnico.
- Včeraj smo s staro mamo obiskali Ptujsko klet in okušali vina Pullus.
Enako velja tudi za:
- vina Simčič,
- Dom Perignon itd.
Ko neznanje pomeni veliko napako
Z naslednjima primeroma vam bomo pokazali, kako zelo se lahko uštejete, če uporabite napačno začetnico.
- jeruzalemčan (vino) ≠ Jeruzalemčan (prebivalec Jeruzalema)
- ljutomerčan (vino) ≠ Ljutomerčan (prebivalec Ljutomera)
Vinske sorte – šardone ali chardonnay?
Zapis tujih vinskih imen je odvisen od nas govorcev, lahko jih slovenimo ali pa ne. Tako dobimo:
- sovinjon, šardone in roze ALI sauvignon, chardonnay in rose
Pijem merlot ali merlota/bizeljčan ali bizeljčana?
Slovenski pravopis prišteva vina, ki se imenujejo po kraju, med samostalnike, ki jim pripisujemo kategorijo živosti (v ednini imajo tožilniško obliko enako rodilniški). Tako je pravilno:
- Pijem jeruzalemčana, bizeljčana, ritoznojčana itd. (toda: Pijem merlot.)