Brezplačen

Hitri izračun cene

x

BLOG

Praktični in hudomušni nasveti za učinkovito rabo jezika

Prevcanje s Petrom Prevcem!
0
Slovenski pravopis / 07. Januar 2016

Kdor ne prevca, ni Sloven'c!

Ste tudi vi včeraj prevcali? smiley

Prevcanje s Petrom Prevcem!


Vsi poznamo izraz »Kdor ne skače, ni Sloven'c!«. Ker pa dandanes skorajda ni omembe vrednega skoka brez Petra Prevca, tudi smučarski skoki niso več to, kar so bili.


Kaj pa »prevcanje« sploh je?

Če gremo prevcat, seveda ne pomeni, da se bomo s smučmi podali na najbližnjo skakalnico. Tudi ne, da se bomo na vrat in nos spustili po skakalnici v upanju, da to ne bo zadnje, kar bomo storili v življenju.

Izpeljava glagola iz priimka (v našem primeru Prevc) se uporablja za izražanje dejavnosti ali čustev, ki jih vzbuja priimek ali ki jim ta botruje. Če gremo prevcat, s tem zgolj izrazimo podporo nekomu s priimkom Prevc. Prevcanje je torej v tem primeru poklon našemu skakalnemu asu.
 

Miklavževanje, prešernovanje ...

Podobno velja za izraze »miklavževanje«, torej praznovanje Sv. Nikolaja oz. Miklavža, o čemer smo pisali v blogu Kako pravilno postaviti začetnice v prazničnem voščilu. Zasledimo lahko tudi izraz »prešernovanje«, s katerim označujemo praznovanje rojstva ali smrti Franceta Prešerna.

Takšne besede seveda zapisujemo z malo, saj gre praviloma za glagole, čeprav so izpeljani iz lastnih imen.


Čestitke Petru Prevcu in naj se prevcanje nadaljuje vse do konca letošnje skakalne sezone!

Podobni članki

04. September 2015
Slovnica
MIN
263
pogled
Začenja se novo šolsko leto in z njim tudi prva Leemetina učna ura slovenščine. ​ Da šok ne bo prevelik, bo prva lekcija nekolik...
21. April 2017
Prevajanje
3 MIN
0
pogled
Kaj hitro se vam lahko v službi in zasebnem življenju zgodi, da boste potrebovali prevod. Morda boste potrebovali prevod spričeval...