Brezplačen

Hitri izračun cene

x

molčati, molk, nesporazum, komuniciranje, posel, poslovna komunikacija
22
Zanimivosti / 28. Februar 2012

Kdaj lahko molk privede do nesporazuma?

Situacije, v katerih je bolje molčati ali govoriti, se razlikujejo od kulture do kulture. To je pomembno vprašanje pri prevajanju besedil, ki izhajajo iz različnih kultur. Nepoznavanje kulturnega ozadja lahko namreč pripelje do nerodnih položajev.

Če bi se na vprašanje: »Ali bi se poročil/ -a z mano,« odzvali z molkom, bi povprečen Slovenec to sprejel kot odklonitev. Enaka reakcija na to vprašanje bi med Japonci pomenila privolitev.

V Nigeriji se ženske na ženitne ponudbe odzivajo povsem drugače: zavrnitev ponudbe bi zapečatile s tem, da ostanejo na kraju dogodka, medtem ko bi beg pomenil jasen in glasen »DA!«.

Primerov, v katerih pride zaradi različnega dojemanja reakcij do nesporazumov, ni tako malo.

Po predpisih za medsebojne pravne odnose velja za zahodni svet že iz časov rimskega imperija pravilo, da molk pomeni negativen odgovor.

Če v poštnem nabiralniku najdete reklamno sporočilo, ni treba pisati podjetju, da vas njihovi izdelki ne zanimajo. Ponudbo preprosto prezrete in stvar je opravljena.

Ta pravila so v vzhodnoazijskem svetu nekoliko drugačna.

1. primer
Če bo japonski poslovnež svojemu dolgoletnemu evropskemu partnerju ponudil novo sodelovanje in ostal brez odgovora, bo domneval, da je ponudba sprejeta.

2. primer
Če evropski poslovnež svojemu japonskemu partnerju ponudi sodelovanje, bo njegov molk smatral kot zavrnitev. Medtem ko bo Japonec v okviru svojih navad z zanimanjem čakal na nadaljevanje pogajanj, bo Evropejec predvideval, da posel ni uspel.

Različna vidika velikokrat povzročata težave v odnosih med Evropejci in Azijci na področju trgovanja in poslovanja.

Pomen poznavanja nejezikovne komunikacije zato ni zanemarljiv in lahko prihrani marsikatero nerodno situacijo.

Podobni članki

28. September 2018
pisanje naslovov, naslovi, slovnica pri naslovih
Zanimivosti
4 MIN
25
pogled
V današnjem hitrem svetu povprečen bralec naslovu sicer nameni zgolj delček sekunde. A včasih je za to, da bralec članek ali knjig...
22. Marec 2019
Predlogi
Slovenski pravopis
3 MIN
70
pogled
Slovnica je ena taka zvita gospodična. Že se naučimo, da je s predlogom NA vedno povezan predlog S/Z in s predlogom V predlog IZ,...