Brezplačen

Hitri izračun cene

x

17
Prevajanje / 03. Februar 2012

Kateri je najuporabnejši jezik v poslovnem svetu?

Že dolgo časa je znano, da je najuporabnejši jezik za poslovneže angleščina. Kateri pa so drugi jeziki, ki vam bodo prišli prav pri poslovanju v tujini? Pri podjetju Bloomberg so zato oblikovali lestvico najuporabnejših jezikov v poslovnem svetu.

Upoštevali so številne dejavnike in ne le število maternih govorcev jezika. Na moč jezika vplivajo številni dejavniki:

  • število držav, v katerih je jezik uradni jezik,
  • finančna moč, stopnja pismenosti in prebivalstvo teh držav,
  • število vseh govorcev jezika,
  • drugi ekonomski dejavniki.

 

1. Angleščina

Na prvem mestu je zasidrana angleščina. Nič ne kaže, da bi kateri drug jezik kmalu prekinil dominacijo angleškega jezika.
 

2. Mandarinščina

Najbolj razširjeni kitajski dialekt zaseda visoko drugo mesto. Mandarinščina, ki jo govorijo na severu in jugozahodu Kitajske, je izjemno uporabna predvsem za tiste, ki poslujejo na Kitajskem.
 

3. Francoščina

Uradni jezik v kar 29 državah. Nekdanji uradni jezik diplomacije govori več kot 260 milijonov ljudi.
 

4. Arabščina

Visoka uvrstitev arabskega jezika ne preseneča. Na svetu je namreč skoraj toliko maternih govorcev arabščine kot vseh govorcev francoščine. Uradni jezik je v kar 26 svetovnih državah, kar jo uvršča takoj za angleščino in francoščino.
 

Kaj vam prinaša znanje jezikov?

Ko sklepate posle v tujini, vam znanje lokalnega jezika prinaša prednost pred konkurenco. Podobno velja za spletne strani, ki najbolje nagovarjajo stranke v njihovem maternem jeziku. Če pri tem potrebujete pomoč, vam v prevajalski agenciji Leemeta z veseljem pomagamo.

Podobni članki

17. Julij 2015
prekmursko narečje, prekmurščina, Prekmurje, Mura, mlin na Muri
Jezikovne dileme
2 MIN
65
pogled
Čarabača, cintor, kmica, krüj Kot smo omenili že v prvem delu članka o slovenskih narečjih, je slovensko ozemlje kljub majhnosti r...
24. Junij 2021
Za podjetja
5 MIN
25
pogled
Bodimo iskreni – tako kot mi ne zaupamo vsem, tudi vi ne zaupate vsem. Morda navsezadnje v tem trenutku ne zaupate niti nam! In mo...