Brezplačen

Hitri izračun cene

x

2
27
V središču / 28. Avgust 2018

Kako napisati življenjepis?

Veste, kako se je Ivan Cankar odzval na obrazec, v katerega naj bi vnesel zanimivosti svojega življenja? List papirja, ki deli »človeško delo v periode«, človeško življenje pa »v rubrike«, je dal dekli, naj z njim podkuri. smiley

Če pa iščete novo delovno mesto, ga želite menjati ali ste iskalec prve zaposlitve, se boste pisanju življenjepisa težko izognili. Danes ni več pomembna lepa pisava, ampak kako življenjepis oblikujemo in katere podatke poudarimo. Glavno vprašanje pa je še vedno, kako bo delodajalec med množico življenjepisov opazil prav vašega.

Upamo, da vam bomo pri tem danes z nasveti pomagali tudi mi.

Curriculum vitae

Življenjepis, latinsko curriculum vitae (od koder tudi kratica CV), je besedilo, s katerim se predstavimo delodajalcu, ki ga želimo prepričati, naj nas povabi na razgovor.

Že na prvi pogled mora biti razvidno, ali ste ustrezen kandidat. Zato je treba življenjepis poenotiti s ključnimi točkami razpisanega delovnega mesta, za katero izpolnjujete pogoje.

Osnovne smernice pri pisanju

Pri življenjepisu se držimo naslednji smernic:

  • Kaj vključiti? Navedite bistvene informacije, podrobnosti pa prihranite za motivacijsko pismo. Če je v oglasu zapisano, da je treba poslati izključno življenjepis, dodajte tudi krajše opise, nekaj osebnega. Če pa pošiljate tudi motivacijsko pismo, ne ponavljajte podatkov iz življenjepisa.
  • Jezikovna pravilnost: Življenjepis mora biti pregleden in jezikovno pravilen.

→ Narobe: S čemer se ukvarjate, mi je zelo všeč.

Prav: S čimer se ukvarjate, mi je zelo všeč.

  • Delovne izkušnje: Če imate dolg seznam (podobnih) delovnih izkušenj, ni treba podrobno opisovati vsake, navedite samo tiste, ki bi morebiti zanimale zadevnega delodajalca.
  • Dodatno izobraževanje: Če ste šele zaključili izobraževanje in nimate veliko delovnih izkušenj, pripišite morebitna dodatna izobraževanja, tečaje, študentsko delo. V tem primeru namesto ključnih besed z alinejami napišite nekaj povedi, vendar pomembne informacije poudarite.
  • Različna delovna mesta: Če ste 20 let delali na področju turizma in se prijavljate na delovno mesto v turistični agenciji, študentsko delo v tiskarni ni bistvenega pomena. Če ste že v času šolanja delali na radiu in se prijavljate na delovno mesto novinarja, pa tega seveda ne izpustite.
  • E-naslov: Elektronski naslov [email protected] je primeren za življenjepis, naslov [email protected] ali [email protected] pa raje hranite za sodelavce, s katerimi boste komunicirali tudi zasebno.
  • Tuji nazivi: Če ste na prejšnjem delovnem mestu v tujini imeli naziv, ki ni splošno razširjen tam, kjer se prijavljate, raje uporabite drugo poimenovanje ali ga opišite (revenue manager – prihodkovni vodja).
  • Fotografija – da ali ne? Fotografijo priložite, ko je ta v razpisu zahtevana (predvsem v tujini). Bodite pozorni, da ne izberete fotografije s počitnic (v bazenu), z zabav (s kozarcem ali sendvičem v roki), s hišnim ljubljenčkom ali zelo stare fotografije. Naj bo bolj podobna tisti z osebnega dokumenta, vendar z nasmeškom.
  • Izkušnje in/ali izobrazba: Če se prijavljate na delovno mesto, za katero je zahtevana določena izobrazba (uradno priznana), jo navedite pod osebnimi podatki. Če pa se prijavljate na delovno mesto, pri katerem so vaše delovne izkušnje pomembnejše od izobrazbe (računalništvo), naj osebnim podatkom sledijo delovne izkušnje, nato pa izobrazba.
  • Časovno zaporedje: Čas obrnite na glavo. Na vrhu naj bodo najnovejše delovne izkušnje, ki jim sledijo starejše.

Kako napisati življenjepis – Europass

Tukaj gre za evropsko dogovorjeno obliko življenjepisa, ki jo lahko izberete, če je v oglasu izrecno zahtevana (v Sloveniji in tujini). Na spletu je na voljo v 28 evropskih jezikih. Če ne boste izpolnili vseh razdelkov v obrazcu, jih raje odstranite. Vzorce najdete na tej strani.

Ustvarjalni življenjepisi

Predvsem pri ustvarjalnih poklicih (družbena omrežja, kreativno pisanje, grafično oblikovanje) si lahko privoščite poln kozarec kreativnosti in življenjepis oblikujete v obliki stripa, videa, letaka, animacije. A bodite pozorni, da kljub temu zajamete bistvene informacije.

Bi oblikovali življenjepis v obliki etikete za steklenice, če bi se prijavljali na delovno mesto oblikovalca nalepk za pijače? Tukaj lahko najdete nekaj primerov uspešnih nevsakdanjih življenjepisov – od oblikovanja čokoladnih sladic do življenjepisa na tetrapaku.

In še povezavi, ki vam ju dolgujemo iz glasila in objave na Facebooku:

Podobni članki

14. Marec 2011
Prevajanje
MIN
20
pogled
Angleščina, ki jo govorijo v ZDA, je drugačna od angleščine v Veliki Britaniji. Če potrebujete prevod besedila za britanski trg,...
12. Junij 2009
Dogodki
MIN
19
pogled
Prvi MemoQ Fest 2009 (www.memoqfest.org) je za nami. Ekipa prevajalske agencije Leemeta je v Budimpešti preživela tri zanimive dni...