Brezplačen

Hitri izračun cene

x

2
26
Zanimivosti / 15. September 2017

Slovenskih 500.000 ali zakaj ženske govorijo več kot moški?

Morda ste že slišali za v družbi zakoreninjen stereotip, da ženske govorimo veliko več kot moški. wink

Znanstveniki z ameriške medicinske fakultete Univerze v Marylandu pa so celo odkrili, da za bolj namazan jezik pripadnic nežnejšega spola obstaja biološki razlog. V današnjem članku vam bomo ta razlog razkrili, pregledali, koliko besed pozna slovenski jezik, ter preverili, kako dobro vam gredo pomeni starejših in novejših slovenskih besed.

Ženske, moški in FOXP2

Ženske naj bi govorile več kot moški, saj po raziskavah njihovi možgani vsebujejo več beljakovine FOXP2, ki je ključna za razvoj govora. Poznejše raziskave na otrocih pa so celo pokazale, da možgani deklic vsebujejo kar 30 odstotkov več beljakovine FOXP2 kot možgani fantkov.

Povprečje izgovorjenih besed – moški in ženske

Povprečna ženska glede na rezultate raziskav izgovori približno 20.000 besed na dan, kar je približno 13.000 več, kot jih izgovori povprečen moški. Poleg tega ženske na splošno govorijo hitreje in porabijo za govor več napora.

Besede in njihovo število v slovenskem jeziku

Natančnega odgovora na to vprašanje seveda ni mogoče navesti, vseeno pa vam lahko postrežemo z nekaj številkami oziroma ocenami:

  • 400.000–500.000 naj bi bilo vseh slovenskih besed.
  • 110.180 slovenskih besed je (v 97.631 geslih) zbranih v Slovarju slovenskega knjižnega jezika.
  • 10.000 slovenskih besed naj bi obvladali slovenski najstniki.
  • 5000 slovenskih besed naj bi zadostovalo za branje slovenskih časopisov.
  • 2000 slovenskih besed zadostuje za osnovno sporazumevanje v slovenščini.

Besede izginjajo in nastajajo

Jeziki se seveda ves čas spreminjajo, marsikatera slovenska beseda, ki je bila v uporabi v preteklosti, pa je danes že utonila v pozabo. V nadaljevanju bomo navedli tri primere, vi pa lahko preizkusite, kako dobro vam gredo njihovi pomeni (pravilen pomen vas čaka na koncu članka).

  • Eksempel
  • Njíjin
  • Izbacniti
  • Cntntn

Vzporedno z izginjanjem starih besed pa se seveda ves čas pojavljajo novi izrazi, ki so pogosto prevzeti iz tujih jezikov (predvsem angleščine).

Del takšnih besed – natančneje 6399 (od 14.000) – je zbran v Slovarju novejšega besedja slovenskega jezika. Največ novih besed prihaja s področja računalništva in sodobnih tehnologij, zelo veliko pa je tudi narečnih in slengovskih izrazov. Kar nekaj jih lahko najdemo v spletnem slovarju Razvezani jezik, pri ustvarjanju katerega lahko sodeluje pravzaprav kdor koli. V njem je trenutno zbranih nekaj manj kot 5500 gesel, med najnovejšimi pa najdemo izraze:

  • Frštament (telesna konstitucija, postava)
  • Javnica (piarovka oz. strokovnjakinja za odnose z javnostjo)
  • Kmečka rjava (1. zagorelost, tipična za delo na polju ali vrtu z izrisanimi rokavi na koži ali 2. politično prepričanje, mešanica nacističnosti in ruralne omejenosti)

Nemške in angleške besede 

Toliko o slovenščini. Kako pa je z drugimi jeziki?

V angleščini naj bi doslej našteli okoli 1.000.000 besed (po nekaterih podatkih naj bi se vsak dan pojavilo 14 novih), v nemščini, ki dopušča veliko mero ustvarjalnosti glede sestavljanja novih besed, pa naj bi jih doslej zabeležili kar 5.300.000.

Raziskovalci pri preštevanju izrazov seveda uporabljajo različne metode in merila, enotni si niso niti v definiciji pojma beseda.

Nekateri tako zavračajo arhaične izraze in neologizme ter narečne in slengovske besede. Vprašanje je tudi, ali npr. pri samostalnikih in glagolih upoštevati tudi vse različne sklanjatve in spregatve ali zgolj osnovne oblike.

Besede in koliko jih izgovorimo dnevno?

Te številke se nam seveda zdijo osupljive in v vsakdanjem govoru pravzaprav uporabljamo le nekje 2000 do 3000 besed, koliko in katere so to, pa naj bi bilo odvisno tudi od tega, ali smo moški ali ženska.

Ženske, ki veljajo za bolj zgovorne, naj bi v primerjavi z moškimi uporabljale več besed, povezanih s čustvi in občutki. Moški pa prednjačijo na nekem drugem področju – poznali in uporabljali naj bi več kletvic.

Kratka naloga

Kaj menite, da pomeni beseda anglež (pisana z malo začetnico)? Odgovore zapišite v komentar, mi pa vam bomo pravilen odgovor zaupali v ponedeljek.

(pomeni: eksempel – zgled, vzor; njíjin – njun; izbacniti – izključiti; cntntn – majhna aluminijasta priprava na vrhu pločevinke, npr. za pivo, s katero to pločevinko odpreš.)  

Podobni članki

18. Julij 2012
Slovenski pravopis
MIN
74
pogled
S/z, h/k, na/v ter s/z/iz ... pa še bi se našlo nekaj primerov, ki nam povzročajo preglavice. Če nismo prepričani, kateri predlog...
26. Avgust 2016
Zanimivosti
3 MIN
26
pogled
Esperanto po svetu (sicer različno dobro) govori približno dva milijona ljudi, torej približno toliko, kot je govorcev slovenščine...