Brezplačen

Hitri izračun cene

x

KAKO SKLANJAMO KORONAVIRUS OZ. COVID-19?
3
72
V središču / 20. Marec 2020

KAKO SKLANJAMO KORONAVIRUS OZ. COVID-19?

Epidemija koronavirusa je za nekaj časa ustavila naša življenja, vendar lahko v času, ko #ostajamodoma:

  • očitno porabimo nepredstavljivo veliko straniščnega papirja,
  • vsak dan pečemo kruh s suhim kvasom, čeprav tega nismo naredili še nikoli prej, in
  • ugotovimo, kako fajn so ljudje, s katerimi sicer živimo, pa si zanje ne vzamemo dovolj časa. smiley

Ker pa si kot strastni jezikoslovci ne moremo kaj, da ne bi razmišljali o virusu tudi iz jezikoslovnega vidika, smo preverili, kako pravilno zapisujemo besedo koronavirus in kako pravilno sklanjamo kratico COVID-19 .

 

Zaradi trenutnega stanja v državi in po svetu vam najprej sporočamo, da smo v mislih z vami. Upamo, da ste vi in vaši najdražji varni in zdravi.

Tudi v tem težkem obdobju vas želimo podpreti ter pomagati pri omejevanju neželenih posledic za vaše poslovanje. Zato vas v imenu celotne ekipe Leemeta obveščamo, da bomo vse že sprejete in nove projekte izvajali nemoteno.

Pazite nase, ostanite zdravi in bodite dobro.

 

Koronavirus in kratica COVID-19

Zagotovo ne mine niti ena ura, da ne bi v različnih medijih zasledili besede koronavirus in/ali kratice COVID-19. Ko boste prebrali današnji članek, boste opazili prve simptome slabega znanja pravopisa. Epidemija koronavirusa povzroča veliko težav – tudi jezikovne. 

  • Koronavirus je v Slovarju novejšega besedja in Slovarju slovenskega knjižnega jezika 2 prisoten že od leta 2013 – od takrat ne beležimo nobene okužbe slovarja.

 

Coronavirus ali koronavirus?

Beseda koronavirus je zloženka, nastala je z zlaganjem dveh besed: korona + virus = koronavirus.

Tako kot vse podobne zloženke (rotavirus, retrovirus) tudi zloženko koronavirus pišemo skupaj. Koronavirus je sicer podomačen izraz (nepodomačeno coronavirus), ki ga uporabljajo slovenski mikrobiologi, najdemo pa ga tudi v Mikrobiološkem slovarju. 

 

Zapis Covid-19 je napačen

Da bi zapis kratice in ostalih poimenovanj koronavirusne bolezni dobro razumeli, moramo ločiti med različnimi pojmi.

  • COVID-19 je kratica za koronavirusno bolezen 2019 (angl. coronavirus disease 2019). Kratice v slovenščini pišemo z malimi (covid-19) ali velikimi (COVID-19) črkami. Zapis Covid-19 je napačen, ker imena vseh bolezni v slovenščini pišemo z malo začetnico.
  • Zapletenih kratic, npr. SARS-CoV-2, ne sklanjamo. 

 

Kako sklanjamo kratico COVID-19

Sklanjanje kratic, ki že same po sebi vsebujejo stični vezaj, predstavlja prav poseben izziv. Pri sklanjanju kratice NUK ne bi imeli težav, kajne? Kratici bi ob sklanjanju dodali vezaj in obrazilo: NUK, NUK-a, NUK-u …

Bi lahko podoben vzorec prevzeli tudi na primeru COVID-19?
Poglejmo.

 

Včasih je veljalo pravilo, da v besedni zvezi, v kateri sta besedi povezani z vezajem, sklanjamo samo drugo sestavino. Vendar praksa danes kaže drugače, zato vse pogosteje sklanjamo tudi prvo sestavino.

V našem primeru bi kratico COVID-19 sklanjali takole:

 

imenovalnik covid-19
rodilnik covida-19
dajalnik covidu-19
tožilnik covid-19
mestnik s covidom-19
orodnik o covidu-19

 

Koronačas

V družbenih omrežjih lahko v različnih razpravah o koronavirusu zasledimo nove tvorjenke (zloženke s prvo besedno korona):

  • koronabedak, koronačas, koronapočitnice, koronapozdrav, koronajezik.

Poznate še kakšno? laugh

Podobni članki

10. September 2021
Zanimivosti
4 MIN
45
pogled
Jezik za marsikaterega svetovnega popotnika (hočeš ali nočeš) predstavlja oviro. Zagotovo ste torej že kdaj pomislili, kako bi bil...
06. Junij 2012
Jezikovne dileme
2 MIN
53
pogled
Možno je sicer oboje, pomenska razlika pa je precejšnja. Če nočete izzvati (upravičenega) ogorčenja, se le naučite pravilne rabe z...