x

Brezplačen

Hitri izračun cene

x

2
20
Zanimivosti / 15. December 2017

Vloga emotikonov v jeziku

Danes skorajda ne najdemo več SMS-sporočila ali e-poštnega sporočila, ki ne bi vključevalo vsaj enega emotikona.

Čeprav se marsikdo zmrduje nad njihovo rabo, pa lahko z njimi nadomestimo številne besede, kaj besede – cele povedi! In nedvomno drži tudi to, da bi povedano pogosto zvenelo precej nenavadno, če bi emotikon zamenjali z besedami. *Pomežiknemo vam in se vam nasmehnemo s široko odprtimi usti, da se vidijo vsi zobje.*

Vidite? wink

Več kot dovolj razlogov, da jih vzamemo pod svoj jezikovni drobnogled.

 

Emotikoni – hieroglifi 21. stoletja!

Oxfordov etimološki slovar (2004) pojasnjuje, da je angleška beseda emoticon nastala z združitvijo besed emotion (angl. čustvenost, čustvo) in icon (angl. ikona). 

Prvi emotikon ali t. i. čustvenček si je leta 1982 izmislil informatik Scott Elliot Fahlman. To je bil smiley (slov. smeško ali smejko), ki naj bi bil simbol za neresno mišljene izjave. Predlagal je rabo nasmejanega in žalostnega obraza. Njegov izvirni predlog si lahko ogledate spodaj.

Kadar sporočila pišemo oziroma jih sporočamo prek interneta ali SMS-sporočil, naslovnik ne more videti našega obraza, občutij, poudarkov, barve in višine tona. Da bi pisno razumevanje olajšali, so si izdelovalci mobilnih telefonov in razvijalci računalniških programov omislili uporabo emotikonov in emodžijev.

Z razmahom elektronskega komuniciranja se je novi način izražanja dobro uveljavil in postal tako rekoč univerzalen, saj ga danes razumejo uporabniki po vsem svetu. In to brez kakršnega koli tečaja ali namenskega izobraževanja!

S pomočjo emotikonov in emodžijev se sogovornika boljše razumeta oziroma lahko avtor besedila bolje izrazi svoja čustva ter počutje. Tako se izognemo zmedi, besedilo pa je zato tudi pestrejše in bolj zanimivo.

 

Druga teorija o izvoru prvega emotikona in predsednik Lincoln

Pred leti so raziskovalci odkrili na stran obrnjenega smeška, ki je mežikal in je bil del prepisa govora predsednika Abrahama Lincolna. Nekateri raziskovalci tako trdijo, da prvi smeško izvira iz tega obdobja, medtem ko drugi menijo, da sta podpičje in oklepaj, napisana skupaj, zgolj tiskarska napaka ali slovnična nepravilnost. Besedilo prilagamo spodaj, smeška pa najdete v šesti vrstici, pred besedo and (in) in za besedo laughter (smeh).

Kaj menite vi – gre za napako ali namensko rabo?

 

Emotikoni – kaj pomenijo?

Emotikoni dodajo besedilu vizualni in vsebinski pomen. Z njihovo uporabo še dodatno izrazimo svoja čustva, ki samo z besedami niso bila dovolj nazorno izražena. Poleg tega pa uporaba emotikonov prihrani čas in denar.

Najpogosteje uporabljeni emotikoni, ki jih danes razumejo že otroci, so preprosti simboli, sestavljeni iz ločil in nekaterih drugih znakov:

:-) ali :) → veseli smeško

:-( ali :( → žalostni smeško

:-I ali :| → nevtralni smeško

:-O → presenečeni smeško

 

Emotikoni in emodžiji – kakšna je razlika?

Emotikoni in emodžiji se precej razlikujejo. Emotikoni so tipografske podobe, npr. :-), emodžiji pa dejanske sličice, npr. yes.

 

Razlikovalna vloga emotikonov in simbolov

→​ 1. primer

Poljub (:*) lahko pomeni prijateljski poljubček ali ljubezenski poljub med dvema partnerjema. Če dodamo več zvezdic, lahko to pomeni več prijateljskih poljubčkov ali pa zelo močno ljubezen. Pazljivo torej. wink

→​ 2. primer

Kot smo že navedli, emotikoni in emodžiji v besedilu zagotovijo dodatne informacije in igrajo razlikovalno vlogo. Kar poglejte spodnje primere. Opazite razliko med povsem enakimi povedmi?

  • Te lahko nekaj vprašam? blush
  • Te lahko nekaj vprašam? sad
  • Te lahko nekaj vprašam? cheeky

 

Vojna zvezd in Moby Dick

Z nizanjem oziroma združevanjem različnih simbolov je mogoče izraziti tudi bolj zapletene misli – z njimi lahko pišemo stavke, v jeziku emodžijev pa izhajajo celo knjige.

 

Se pišejo emotikoni in emodžiji za ločilom ali pred njim?

Ker se Leemetovci zelo radi ukvarjamo z jezikom in delimo jezikoslovne nasvete, tudi v tokratnem prispevku ne moremo mimo tega. Pridružujemo se raziskovalcem, ki se ukvarjajo z razmerjem med čustvenčki (in emodžiji) ter ločili.

Pišete emotikone pred ločilom ali za njim? Utemeljite svojo odločitev.

 

Izziv

Danes nam svoje mnenje v komentarju
pod člankom izrazite z emotikoni ali emodžiji,
mi pa bomo poskusili ugotoviti,
kako dobro smo vaše mnenje razumeli. wink

 

Podobni članki

27. Avgust 2021
pravopisna pravila, šolske ocene, razredi, učni uspeh, predmeti, študijski programi, pravopis
Zanimivosti
3 MIN
71
pogled
Ste se kdaj vprašali, s katerimi jezikovnimi dilemami se pri svojem delu srečujejo učitelji? Če boste učitelja/-ico v naslednjem š...
07. Januar 2021
jezikovne smetke, mašila, mašilo, jezikovna smetka
V središču
3 MIN
80
pogled
  Pri pisanju besedil (sploh pred kratkim aktualnih prazničnih voščil, ki so – če jih pošljejo podjetja svojim poslovnim partnerj...