x

Brezplačen

Hitri izračun cene

x

najtežji jeziki, učenje jezika, jeziki, nasveti, napotki za učenje, klingonščina, finščina, mandarinščina, baskovščina, arabščina
3
21
Zanimivosti / 27. Januar 2023

Najtežji jeziki za učenje (in kako si vse poenostaviti)

Ste vedeli, da obstajajo jeziki, ki so tako zahtevni, da se jih lahko naučijo le resnični jezikovni navdušenci? Danes predstavljamo seznam jezikov, ki se po mnenju splošne javnosti najtežji za učenje, ne spreglejte pa tudi 5 napotkov, kako si lahko učenje novega jezika poenostavite.

 

Za učenje jezikov obstaja veliko tehnik in metod. In ne, nobenega jezika se ne morete naučiti v nekaj dneh ali tednih. Usvajanje drugega jezika je zelo dolgoročen proces, ki se skorajda nikoli ne zaključi.

Osnove, osnovne izraze (npr. kako se predstavimo) in določene fraze lahko usvojite zelo hitro. Nato pa pridejo na vrsto razumevanje in uporaba stavčnih struktur, upoštevanje pravilnih slovničnih oblik. Sklanjatev in spolov.

In vsak jezik ima svoja pravila. Nekateri celo več pravil. Nekateri celo dvojino. cheeky

Z veliko potrpljenja, truda in vztrajnosti gre vse lažje. Vendar si je treba vzeti za učenje novega jezika predvsem … veliko časa.

 

Jeziki, ki predstavljajo največ izzivov

Med jezike, ki večini Zemljanov predstavljajo največ preglavic, smo uvrstili takšne, ki jih dejansko lahko uporabite, ko obiščete določeno deželo, ter tudi tiste druge, umetne.

 

Opomba: definicija težavnosti jezika je – podobno kot govor politikov
stvar subjektivne presoje posameznika.
Za seznam smo uporabili več virov, vsi pa upoštevajo 
mnenja širše populacije po svetu.
Primer: ker je večina slovanskih jezikov med sabo precej podobnih, Slovenec srbščine
gotovo ne bi dal na ta seznam, za Brazilca pa bi bila srbščina že težji zalogaj.

 

1. Klingonščina

Gre za umetni jezik, ki ga poznamo kot jezik iz znamenitih filmov/serij Star Trek. Jezik, ki ga je ustvaril scenarist Marc Okrand, nima naravnih govorcev in ni bil namenjen za vsakodnevno uporabo. Njegova slovnica in besedišče sta zelo specifična in zapletena.

Jezik ima svoj lasten pisni sistem, ki vključuje različne znake in simbole, ki jih je prav tako težko razumeti.

 

2. Baskovščina

Veliko pozornosti (in natančnosti pri učenju) si zasluži baskovski jezik, ki se imenuje tudi euskara. Je edinstven jezik, ki ga govorijo v španski Baskiji in ga ne moremo primerjati z nobenim drugim jezikom. Slovnica je tako zapletena, da imajo celo domačini težave z njeno uporabo.

Besede se sestavljajo na način, ki ga je tujcu, ki bi se želel naučiti baskovščine, skoraj nemogoče razvozlati.

 

3. Finščina

Finščina spada v skupino ugrofinskih jezikov, govorijo ga prebivalci Finske. Od leta 1995 velja za enega od uradnih jezikov EU, po mnenju mnogih pa je najbolj drugačen od vseh ostalih evropskih jezikov.

Kdor se ga želi naučiti, mora pristati na veliko različnih oblik glagolov ter naglasnih vzorcev, ki jih je težko razumeti in uporabljati.

 

4. Mandarinščina

Čeprav gre za enega najbolj razširjenih jezikov, ki vse bolj prodira tudi v poslovni svet, je mandarinščina težka predvsem zaradi tonalnosti in pisave. Veliko besedam se hitro spremeni pomen glede na to, kako jo izgovarjamo.

Pismenke, ki jih sestavlja veliko število kompleksnih znakov (ti predstavljajo besede ali kar cele fraze), so za mnoge velik zalogaj.

 

5. Arabščina

Podobno kot mandarinščina ima tudi arabščina svoj pisni sistem, ki nekaterim povzroča precej več preglavic, kot so jim kos.

Poleg pisave se uporablja tudi veliko frazemov, manjšo zmedo pa predstavljata še dve vrsti spregatev, formalna in neformalna oblika.

 

Kaj menite vi? Bi na seznam najtežjih jezikov uvrstili kak drug jezik?
Ste katerega od zgoraj navedenih že usvojili in menite, da ni tako težaven?

 

Uporabite te nasvete in vsak jezik bo mala malica

5 praktičnih nasvetov, ki vas lahko spremenijo v prave jezikovne stroje:

 1. Spremenite vlogo svojega telefona:
  namestite aplikacije za učenje jezika, kot so Duolingo, Rosetta Stone in Babbel. Če se boste vsak dan naučili nekaj novega, boste kmalu zgradili zadovoljiv besedni zaklad. Nekateri gredo celo tako daleč, da si jezik (menije) na telefonu spremenijo v jezik, ki se ga želijo naučiti.
  (A pozor: se boste znali »vrniti nazaj v domači jezik«, če vam bo novi delal preglavice?!?)
   
 2. Glejte filme in serije v tujem jeziku:
  če ste ljubitelj hollywoodskih blockbusterjev, potem se vsaj angleščine lahko naučite tudi z gledanjem filmov in serij.
  (Ste tudi pravkar zašli v spomine iz otroštva (ob prvih satelitskih in kabelski programih), kako smo nekoč »srkali vase« vse nemške izraze ob gledanju serij, filmov in oddaj na Pro 7, SAT 1 in RTL? Našemu Andreju in Martini so se pravkar zarosile oči. smiley)
   
 3. Poslušajte tujo glasbo:
  saj vemo, da ni boljšega kot Metallica, a morda kljub temu zamenjate »vižo«. Prisluhniti glasbi z besedilom v jeziku, ki se ga želite naučiti, je lahko prav tako zabavno. Ne samo, da se naučite ritma in intonacije jezika (no, morda ne ravno pri poslušanju repa), če si ob vsem priskrbite še besedilo, bo spremljanje še lažje.
  (Dodaten namig: pobrskajte po spletu z iskanjem naslova skladbe + »lyrics«; aplikacija Spotify ima veliko skladb že opremljenih z besedilom).
   
 4. Pojdite na potovanje:
  zagotovo je najboljši način, da se naučite novega jezika, ta, da se odpravite v državo, kjer ta jezik govorijo. Ko se znajdete v tujem okolju, ste bolj ali manj prisiljeni uporabiti čim več tujih besed, postopoma pa bo vaš um samodejno začel razmišljati v tujem jeziku (ali vsaj o tem, kako bi morali nekaj pravilno povedati).
  Minus: med zbranimi nasveti je ta skoraj zagotovo najdražji.
   
 5. Igrajte jezikovne igre:
  obstaja veliko jezikovnih iger, ki so na voljo bodisi na spletu bodisi kot namizne družabne igre, vse pa vam bodo pomagale, da se naučite novih besed in izrazov. Igrajte jih s prijatelji in družino ter se zabavajte, medtem ko se učite.

 

Temeljno pravilo pri učenju katerega koli novega jezika je povezano prav z vami: ker učenje terja veliko čas, truda in vztrajnosti, je treba imeti veliko motivacije. Začnite z osnovami, učite se vsak dan, predvsem pa se ob učenju poskušajte čim bolj zabavati. Če je vaš naslednji cilj klingonščina, potem boste zagotovo pogledali vse epizode Star Trek. wink

 

Za profesionalne prevode na ključ,
ki jih potrebujete hitreje,
kot se lahko sami naučite izbranega jezika, 
pa nas pocukajte za rokav
(pišite na [email protected]).

 

 

Podobni članki

24. Marec 2017
Prevajanje
3 MIN
24
pogled
Predstavljajte si naslednjo situacijo. V službi ste dobili nalogo, da poiščete prevajalsko agencijo, ki bo čim ceneje in čim kakov...
04. Oktober 2019
Slovenjenje zemljepisnih imen
Zanimivosti
3 MIN
56
pogled
  Poletje in s tem tudi trije vročinski valovi, topli poletni večeri, brezskrbne šolske počitnice in težko pričakovan, zaslužen...