x

Brezplačen

Hitri izračun cene

x

Kako do slovenskega državljanstva
23
Zanimivosti / 25. September 2015

Kako do slovenskega državljanstva

Leemetovci stalno spremljamo aktualna dogajanja po svetu. Ker je te dni v ospredju begunska oz. migrantska kriza, smo se odločili, da raziščemo možnosti tujcev za pridobitev slovenskega državljanstva.

Vsaka država določa posebne pogoje za pridobitev državljanstva. Če si želite postati državljan Kanade, boste morali znati komunicirati v angleščini ali francoščini. Preverili bodo, ali se znate sporazumevati v vsakdanjih pogovorih, prebrati navodila, postavljati vprašanja in ali poznate slovnična pravila.

Na Finskem boste morali dokazati svoje znanje iz finščine ali švedščine.

V Nemčiji in Avstriji boste morali dokazati znanje nemščine. Če pa se odločite zaprositi za državljanstvo pri naših sosedih Hrvatih, boste morali najprej tam preživeti 8 let, dodobra spoznati zgodovino Hrvaške in se preizkusiti v znanju hrvaščine.

Če bi želeli živeti v Dubaju, se boste morali sprijazniti s stalnim vizumom za prebivanje. Tujcem namreč ne dajo državljanstva niti, če se naučijo vseh 80 sopomenk, ki jih uporabljajo za besedo kamela. smiley

Kakšni so pogoji za pridobitev slovenskega državljanstva?

Po Zakonu o državljanstvu RS (3. člen) je mogoče državljanstvo Slovenije pridobiti na naslednje načine:

  • po rodu,
  • z rojstvom na območju Republike Slovenije,
  • z naturalizacijo (sprejem v državljanstvo na podlagi prošnje),
  • po mednarodni pogodbi.

Če zaprosite za slovensko državljanstvo na podlagi naturalizacije, morate dokazati, da obvladate slovenski jezik za potrebe vsakdanjega sporazumevanja. To lahko storite s spričevalom o uspešno opravljenem izpitu iz znanja slovenščine na osnovni ravni. Zadostujejo tudi potrdilo o končani osnovni ali srednji šoli v Republiki Sloveniji, pridobljena izobrazba VI. ali VII. stopnje ali 15-letno bivanje v Sloveniji, če ste starejši od 60 let.

Kakšne možnosti pa imajo begunci, ki pridejo v Slovenijo?

Osebe, ki zaprosijo za mednarodno zaščito, napotijo v enega od namestitvenih centrov po državi. Tiste, ki ne zaprosijo za mednarodno zaščito, napotijo v centre za tujce, kjer čakajo na izročitev državi, od koder so prišli.

Za mednarodno zaščito ali azil lahko zaprosi tujec, ki meni, da je v svoji državi sistematično preganjan zaradi svojega političnega prepričanja ali zaradi svoje verske, rasne in etnične pripadnosti, in tisti, ki meni, da bi bila ob vrnitvi v matično državo ogrožena njegovo življenje in svoboda.

Po vložitvi prošnje za mednarodno zaščito je prosilec nastanjen v azilni dom. Pravice in obveznosti beguncev določajo mednarodne konvencije, zakoni in uredbe.

Te pravice so: pravica do prebivanja v Sloveniji, pravica do spremljanja postopka v jeziku, ki ga prosilec razume, pravica do informiranja, pravica do osnovne oskrbe v azilnem domu ali na zasebnem naslovu, pravica do zdravljenja, pravica do izobraževanja, pravica do humanitarne pomoči in še nekatere druge.

Kako pa je s slovenskim državljanstvom? Tujec lahko pridobi državljanstvo na podlagi redne naturalizacije, ki predvideva 10-letno bivanje tujca v državi, ali naturalizacije z olajšavami, ki predvideva krajšo dobo. Po slednji dobijo državljanstvo Slovenije tujci, ki so poročeni s slovenskim državljanom, izseljenci, osebe brez državljanstva in tudi begunci. Begunci, ki dobijo zaščito v Sloveniji, lahko zaprosijo za državljanstvo po petih letih legalnega prebivanja v Sloveniji (ob izpolnitvi drugih pogojev).

Je mogoče med nami kdo, ki je pridobil slovensko državljanstvo (ali državljanstvo katere druge države) in lahko z nami deli izkušnje?
 

P.S. Znanje jezika je torej en ključnih elementov za pridobitev državljanstva. Če se želite katerega naučiti brezplačno, priporočamo branje bloga o odličnem programu za učenje jezikov Duolingo.

Podobni članki

03. Julij 2020
Z ali iz vidika
V središču
3 MIN
62
pogled
Ko skušamo pravopisna pravila o rabi predlogov predstaviti na pišočim bolj enostaven način, velikokrat poudarimo enostavno poveza...
19. Avgust 2022
nemščina, poslovna nemščina, nemški jezik, poslovni sestanek
V središču
5 MIN
17
pogled
Nemščina je jezik, ki ni med najlažjimi in tudi ne med najbolj romantičnimi. A je zagotovo med najbolj uporabnimi. Nemčija je vodi...