x

Brezplačen

Hitri izračun cene

x

3
32
Za podjetja / 22. April 2022

Prevod video vsebin za tuje trge

Videoformat že nekaj časa kraljuje med spletnimi vsebinami, saj zaenkrat najbolje pritegne in zadrži pozornost uporabnikov. Videomarketing – kot del digitalnega marketinga – je tako postal ključen del posla. Vsega ne gre staviti samo na to obliko sporočanja, a brez nje enostavno ne gre več.

 

Video pove več kot tisoč slik

Videoprodukcija je ena zahtevnejših z vidika vloženega časa ter finančnih sredstev in ustvarjalnosti. A ko je dober video narejen, imate v rokah kakovosten izdelek, ki ga lahko z manjšimi prilagoditvami uporabite tudi na drugih trgih.

 

Video omogoča, da uporabnikom v kratkem času posredujete veliko informacij, jih zabavate in zadržite njihovo pozornost.

 

A ker je razpon naše pozornosti vedno krajši, videomarketing zahteva kratkometražne filme, v večini primerov nekje do dveh minut.

 

Poznati in razumeti uporabnike

Poznati svoje ciljno občinstvo, njihove navade, težave in želje je ključno tudi pri pripravi videovsebin. Uporabniki jih sprejemajo brez večjega miselnega napora – za razliko od recimo branja. Mnogi si videe ogledujejo brez zvoka, da jih lahko predvajajo na javnih mestih, ne da bi zbujali pozornost. Če se želite zvoku izogniti, a kljub temu sporočati tudi z besedami, lahko uporabite podnapise ali pa besedilo vdelate v video.

Videomarketing se tako učinkovito razvija tudi zaradi hitrega prenosa podatkov, velik vpliv imajo pametni telefoni – prav na njih uporabniki najrajši gledajo videovsebine, ki so bolj »catchy« od statičnih slik, bolj zabavne, v njih se lažje vživijo in povežejo z blagovno znamko.

 

Videovsebine niso le oglasi

Tehnologija je prinesla lažji dostop do izdelave videovsebin in razširja njeno uporabo izven klasičnih televizijskih oglasov. Videomarketing lahko uporabite za:

 • predstavitve podjetja, storitev ali izdelkov;
 • vodiče, nasvete;
 • reševanje težav ali odgovore na vprašanja uporabnikov;
 • pohvale uporabnikov;
 • vloge – videobloge;
 • dogodke in videe iz zakulisja;
 • intervjuje s strokovnjaki, izobraževalne videe;
 • animacije;
 • live videe;
 • obogateno resničnost (AR Augmented Reality), ki z virtualnimi učinki slike, zvoka ali besedila nadgradi realno sliko.

 

Videomarketing je pomemben del poslovanja prihodnosti, saj pozitivno vpliva na:

 • zavedanje o blagovni znamki;
 • zaupanje uporabnikov;
 • promet na spletnih mestih in profilih na družbenih omrežjih;
 • prodajo.

 

Blagovna znamka je z uporabo videov bolj prepoznavna, uporabniki lažje in bolje razumejo izdelke ali storitve, spletni iskalniki imajo videe radi.
Videovsebine so postale močno prodajno orodje, ki ga je preprosto treba izkoristiti.

 

Avdiovizualne vsebine za različne trge

Že izdelan video je dragocena marketinška vsebina, ki jo želite kar najbolje izkoristiti. Kje vse ga lahko prikažete in komu, je primeren za uporabo na tujih trgih? Če je odgovor pritrdilen, bo – če ste v njem uporabili besedno sporočanje – potreboval nekaj prilagoditev.

Video lahko prevedete na različne načine, glavni pa so uporaba podnapisov, sinhronizacija in prevodi besedil v samem videu. Podnapisi – zaradi omejitev dolžine vrstic, upoštevanja premorov in skladnosti s sliko – zahtevajo določene prilagoditve besedila, ki pa morajo ohraniti sporočilo izvirnika. Pomembna je izbira pisave, ki mora biti skladna s sliko in berljiva.

 

Prilagojeni prevodi so potrebni tudi pri sinhronizaciji, kjer zmagovalno kombinacijo predstavljata dobro izvedena sinhronizacija in kakovosten prevod.

 

Ta zahteva ne le poznavanje tujega jezika in kulture, temveč tudi jezikovno spretnost pri reševanju jezikovnih težav, kot so prevodi besednih iger in skritih sporočil.

 

Video vas povezuje z uporabniki

Ljudje kupujemo blagovne znamke, ki jih poznamo, so nam všeč in jim zaupamo. Učinkovito orodje za prikaz prednosti izdelkov ali storitev in razumevanja uporabnikov so videovsebine, s pomočjo katerih se lahko pozicionirate kot strokovnjak na svojem področju.

Če poslujete na različnih trgih, je smiselno video prevesti, po potrebi prilagoditi in uporabiti tudi drugje.

 

Tako gradite uspešno blagovno znamko in s svojo publiko komunicirate na sodoben ter učinkovit način.

 

 

Podobni članki

25. November 2016
7 ključnih nasvetov za cenejši prevod besedila
V središču
3 MIN
18
pogled
Številni menijo, da je za prevajanje besedila dovolj, če tega zgolj pošljejo prevajalski agenciji in povedo, v kateri jezik ga žel...
15. April 2021
starši sta oče in mama, dvojina, sestavljeni osebki različnih števil, slovenščina, slovnica
Slovnica
3 MIN
74
pogled
Pred nekaj dnevi smo v Leemetin e-poštni nabiralnik prejeli zanimivo, vendar zapleteno jezikovno vprašanje zveste bralke (nelektor...