x

pismenost, slovenska, pismen narod, Slovenija, Slovenci
3
57
V središču / 10. September 2020

Pismenost Slovencev

 

»Pa stari, ti si res nepismen, ej!« – stavek, ki je vsaj enkrat zletel iz ust vašega prijatelja jezikoslovca (ali pridnega bralca naših blogov), pa čeprav ste naredili res majčkeno jezikovno napakico.

Slaba pismenost svetovnega prebivalstva (predvsem Slovenk in Slovencev) pa je skrb vzbujajoča, zato je prav, da današnji Leemetin članek posvetimo mednarodnemu dnevu pismenosti, ki ga obeležujemo 8. septembra.

 

Kdo je pismen?

Pismenost je sposobnost branja in pisanja ter zmožnost razumevanja vsakdanjih sporočil.

Družba, ki velja za nepismeno ali polpismeno, je danes nerazvita družba, biti pismen pa ne pomeni več biti privilegiran in izobražen, saj je pismenost danes nujna za posameznikov družbeni obstoj.

 

Ste vedeli ...

da poznamo več vrst pismenosti (vse od takrat, ko je kemični svinčnik zamenjala tipkovnica)?

Poglejmo, na katerih področjih je pismen Nejc.

  • Osnovna pismenost (Nejc pozna črke in zna zapisati svoje ime.)
  • Funkcionalna pismenost (Nejc zna pisati in brati in ti veščini v vsakdanjem življenju tudi uporabiti, npr. z voznega reda zna razbrati, kdaj odpelje avtobus.)
  • Matematična pismenost (Nejc pozna številke in zna uporabljati osnovne matematične operacije.)
  • Računalniška pismenost (Nejc je sposoben uporabljati računalnik in računalniške tehnologije.)
  • Kulturna pismenost (Nejc pozna kulturo okolja, v katerega je vključen.)

 

Smo Slovenci pismen narod?

Statistični urad podatka o pismenosti Slovenk in Slovencev ne beleži že približno 30 let, saj je bila glede na zadnje podatke (1991) nepismenost v Sloveniji izkoreninjena.

Kljub temu pa smo Slovenci slabo funkcionalno pismeni: pod povprečjem držav OECD – v besedilih in matematičnih spretnostih ter pri uporabi zahtevnih digitalnih okolij.

To pomeni, da ima vsak četrti odrasli Slovenec zmanjšane besedilne in matematične spretnosti, težko razume celo preprosta besedila, na primer oglase na radiu in televiziji, ne zna izpolniti preprostega obrazca, razbrati podatkov z grafa ...

 

Ocenjevanje stopnje pismenosti (spretnosti)

Ocenjevanje stopnje pismenosti (v okviru največje mednarodne raziskave o stanju in uporabi spretnosti odraslih med 16. in 65. letom – PIAAC) poteka s pomočjo posebnega vprašalnika. Ta meri spretnosti na treh področjih: besedilna in matematična spretnost ter reševanje problemov v tehnološko bogatih okoljih.

V nadaljevanju sledi prikaz primerov nalog, ki preverjajo vaše spretnosti. Bi pravilno rešili vse?

 

Besedilna spretnost (raven 2/5)

S pomočjo spodaj navedenih podatkov izpolnite položnico za letno naročnino revije Lepota.

Strošek letne naročnine: 45,00 €

IBAN prejemnika: SI56 8765 5754 8454 445

Referenca: SI00

Revija Lepota, Koroška cesta 76, 2000 Maribor

 

 

 

Matematična spretnost (raven 2/5)

Rešite matematično nalogo.

V pekarni imajo 25 vrst kruha. 40 % vseh vrst kruha je belega. Koliko vrst kruha je belega? Koliko je drugih vrst kruha?

 

Reševanje problemov v tehnološko bogatih okoljih (raven 2/3)

Prijavo za prosto delovno mesto morate poslati po elektronski pošti na naslov [email protected]. Ker ne želite, da tajnica vašo pošto spregleda, jo v vednost pošljete še direktorju ([email protected]). Zavodu za zaposlovanje ([email protected]) pošljete kopijo elektronskega sporočila kot dokaz, da ste se na delovno mesto prijavili, vendar ne želite, da to izve direktor podjetja.

V katere kategorije elektronskega sporočila bi razporedili zgoraj navedene elektronske naslove? V vsako kategorijo vpišite en elektronski naslov.

Kategorija Za:

Kategorija Kp:

Kategorija Skp:

 

 

Od danes naprej fraze
»Ti si res nepismen!«
zagotovo ne boste uporabljali vsepovprek, kajne? smiley

 

 

Podobni članki

28. April 2017
Zapis števil z besedo
Slovenski pravopis
2 MIN
117
pogled
Se vam je že kdaj zgodilo, da ste morali številko zapisati z besedo, pa niste vedeli, kako se tega lotiti? Pa ne govorimo samo o i...
28. Avgust 2018
V središču
2 MIN
27
pogled
Veste, kako se je Ivan Cankar odzval na obrazec, v katerega naj bi vnesel zanimivosti svojega življenja? List papirja, ki deli »čl...