Brezplačen

Hitri izračun cene

x

3
72
Slovnica / 19. Julij 2019

Vikanje – mala ali velika začetnica?

Vabila in uradna pisma

Predvsem v vabilih ali uradnih pismih, tudi protokolarnih besedilih, dostikrat zasledimo, da sporočevalec ob nagovoru uporablja osebne in svojilne zaimke, ki so zapisani z veliko začetnico:

  • Vi/Vas/Vaše/Vam/Vašemu itd.

Največkrat lahko iz takšnega besedila začutimo poudarjeno spoštovanje, ki je namenjeno ogovorjenemu posamezniku, dostikrat pa celo skupini oseb.

 

Velika začetnica in Pravopis

Izraze posebnega spoštovanja, zapisane s t. i. socialno veliko začetnico, sicer dovoljuje tudi veljavni Pravopis, pri čemer priporoča pisanje z veliko začetnico pri množinskih oblikah osebnih in svojilnih zaimkov za drugo osebo (posameznika), torej ko nekoga vikamo. Nasprotno naj bi se vsekakor izogibali rabi velike začetnice v primerih, ko vikamo kolektiv, skupino oseb, odbor, komisijo ipd.

 

Uporaba male in velike začetnice hkrati

V vabilih zasledimo tudi primere, ko se pri vikanju velika začetnica uporabi zgolj na začetku:

  • »Vabimo Vas …«,

v nadaljnjem besedilu pa so izrazi vikanja zapisani z malo začetnico:

  • »Veseli bomo vaše udeležbe …«.

 

Če smo se odločili nekomu izkazovati posebno spoštovanje z uporabo velike začetnice enkrat oziroma na začetku besedila,
je priporočljivo, da smo dosledni in se izbranega načina držimo v celotnem nagovoru.

 

Posebno razmerje lahko glede na uveljavljeno prakso pisanja poudarimo tudi brez vikanja, npr. z voščilom prijatelju, ki mu želimo sporočiti, da ga še posebej cenimo:

  • »Čestitam Ti … » ali
  • »Želim Ti vse najboljše …«.

Verjetno ni treba posebej opozoriti, da je tudi pri slednjem priporočljiva doslednost in uporaba ali velike ali male začetnice kot posebnega izraza spoštovanja pri osebnih in svojilnih zaimkih, ki nekoga nagovarjajo, skozi celotno besedilo – vabilo, voščilo itd.

 

Kaj uporablja in priporoča večina jezikoslovcev?

Izbira enega ali drugega načina spoštljivega nagovarjanja je največkrat le stvar osebnega sloga pisanja. Uveljavljena raba jezikoslovcev sicer potrjuje malo začetnico.

 

Če se sprašujete, zakaj vas v nekem vabilu niso vikali z uporabo velike začetnice,
ste torej lahko pomirjeni, saj to ne pomeni, da vas tisti,
ki vam je besedilo namenil, zato kaj manj spoštuje. smiley

 

Kot velja to, da dandanes tudi odnosi v poslovnem svetu niso več tako togi in se ljudje ne glede na nadrejenost/podrejenost položaja tudi v službah več strogo ne vikajo, lahko prav tako rečemo, da raba velike začetnice pri vikanju v pisani besedi vse bolj izginja, vsekakor pa ni obvezna oziroma predpisana. Veliko pomembneje se je pri izražanju vljudnosti tako v govorjeni kot v pisani besedi sicer držati tega, da ne uporabljamo t. i. polvikanja – še veste, kaj je tosmiley

Podobni članki

30. September 2022
nastopanje, nastop, v tujem jeziku, tuje občinstvo, govorni nastop, konferenca, seminar
Lokalizacija
4 MIN
19
pogled
Nekateri uživajo, drugi se tresejo – govorni nastop je lahko najhujša nočna mora ali pa najboljše, kar se vam v poslu lahko zgodi....
30. December 2016
Leemeta 2016
Zanimivosti
2 MIN
15
pogled
Tako. Leto 2016 se izteka in mi smo z njim zelo zadovoljni. Razlogov za veselje imamo letos na poslovnem in osebnem področju ogrom...