x

Brezplačen

Hitri izračun cene

x

2
36
Slovenski pravopis / 18. Marec 2016

500 € ali € 500? Kateri zapis denarne enote je pravilen?

Zagotovo se precej pogosto zgodi, da morate pri sestavljanju e-poštnih sporočil ali dopisov zapisati tudi število in zraven denarno enoto.

Pri Leemeti se s tem soočamo prav vsak dan, ko za svoje naročnike pripravljamo ponudbe za najboljše prevajalske storitve. In jim seveda nato pošljemo tudi kakšen račun. smiley

 

Preverimo svoje znanje iz zapisa denarnih enot

Katera oblika zapisa denarne enote je pravilna?

1.000 € (s presledkom), 1.000€ (brez presledka), € 1.000 (enota pred številom), 1.000 EUR (z oznako ISO) ali 1.000 evrov (enota z besedo)?

Tokrat se lahko za svoje težave s pravilnim zapisom (vsaj delno) izgovorimo tudi na Slovenski pravopis iz leta 2001. Ta njihovega zapisa posebej namreč ne opredeljuje.

Si pa lahko pri vsem skupaj pomagamo z Medinstitucionalnim slogovnim priročnikom. Ta vsebuje enotna slogovna pravila in konvencije, ki jih morajo upoštevati vse institucije, organi in agencije Evropske unije.

 

Pravila za zapisovanje denarnih enot

 • Kadar govorimo o denarni enoti na splošno in brez količine, jo zapišemo z besedo (znesek v evrih). Izjema so lahko samo preglednice.
   
 • V pravno-formalnih in zakonodajnih besedilih v povezavi z EU je v imenovalniku ednine pravilen zapis »euro«, v ostalih sklonih pa se ohrani koren »eur« z ustrezno končnico (vsota v eurih). Zneske v drugih valutah v pravnih besedilih zapisujemo z ustrezno oznako ISO, ki jo pišemo za količino (zaslužili smo 600 GBP).

  Izjema je torej samo navedena vrsta besedil, saj dovoljuje črko »u« v zapisu enote z besedo.

 • V drugih besedilih uporabljamo nacionalno obliko zapisa, torej 1.000 evrov.
   
 • Znak € uporabljamo samo v grafičnih elementih ter poljudnih delih in promocijskih publikacijah (npr. v prodajnih katalogih). Številki mora vedno slediti presledek, šele nato znak za denarno enoto (pravilno je 1.000 € in ne 1.000).

  Enako velja tudi za zapis drugih enot (npr. 100 km, 1 g ali 20 m). Zapis € 1.000 ali EUR 1.000, kjer je enota pred številko, je značilen za angleščino in ga v slovenščini ne uporabljamo.

Kako pa zapisujemo velike zneske?

Medinstitucionalni slogovni priročnik priporoča:

 • zapis s številko: 25.000.000 EUR,
 • zapis kot kombinacija številke in besede: 25 milijonov EUR.

Zapisovanje števnikov z besedami smo natančno opisali že v blogu Kako z besedami zapisujemo števnike.

 

Kdo je evru sploh dal ime?

Evropska valuta je dobila ime na zasedanju Evropskega sveta 15. in 16. decembra 1995 v Madridu. Denarna enota je v vseh članicah zapisana enako (»EUR«) in je nadomestila izraz »ECU«. Vstop novih članic leta 2004 je prinesel nekaj sprememb: Latvijci enoto z besedo zapisujejo eiro, Litovci euras, Madžari euró in mi evro.

 

Po slovenskem pravopisu evro v besedi zapišemo s črko »v«. Zapis euro (s črko »u«) je tako napačen in ga po pravopisu naj ne bi uporabljali. Izjema so izključno pravno-formalna in zakonodajna besedila, ki se navezujejo na EU.

 

Podobni članki

29. Maj 2015
Leemetina mobilna spletna stran
Prevajanje
MIN
13
pogled
Kadar glasilo in druge vsebine na naši novi spletni strani odprete z mobilnim telefonom ali tablico, se odpre naša posebna mobilna...
29. Marec 2019
Dobrodošli v Sloveniji ali Slovenijo
Slovnica
2 MIN
98
pogled
Kako bi pozdravili tujca v Sloveniji? Dobrodošel v Slovenijo! Dobrodošel v Sloveniji! Če se takšnemu pozdravu še nekako uspete i...