x

natančno prevajanje pravnih dokumentov, tveganja pri prevajanju pravnih pogodb, profesionalna agencija za pravno prevajanje, pravne pasti, prevajanje pravnega žargona, prevajanje pogodb, prevajanje sporazumov, agencija za prevajanje pogodb
5
1
Prevajanje / 27. Marec 2024

Mednarodne pogodbe – pasti slabega prevoda

Pogodbe služijo kot temelj sporazumov, saj določajo pravice, odgovornosti in pričakovanja vseh vpletenih. Ko pa prestopijo jezikovne meje, natančnost njihovega prevajanja postane ključnega pomena. Netočni prevodi lahko povzročijo nesporazume, nesoglasja in morebitne drage pravne spore.

Predstavljajte si naslednje: veliko mednarodno podjetje, imenujmo ga »GlobalTech Inc.«, nestrpno zaključuje obsežen posel s tujim podjetjem. Pogodba je debela knjiga pravnega žargona, skrbno napisana v angleščini. Ko pa je treba to solato prevesti v jezik partnerja, nalogo prevzame prevajalec, ki je prekomerno opit s kofeinom. Rezultat? Pogodba, ki po naključju obljublja, da bo namesto »nabora edinstvenih rešitev« zagotovila »čredo samorogov«. Tuje podjetje, ki se zabava in čudi, se sprašuje, ali se podjetje GlobalTech Inc. ukvarja s tehnologijo ali s trgovino z mitološkimi bitji.

Ta šaljivi zaplet opozarja na velike nevarnosti pravnega prevajanja v mednarodnih pogodbah. Ne gre le za prevajanje besed; gre za točno izražanje namenov, obveznosti in pravnih odtenkov prek jezikovnih in kulturnih meja.

 

Pri pravnem prevajanju v pogodbah je veliko na kocki

Pravni dokumenti so že po svoji naravi zapleteni in prepleteni s terminologijo, ki jo je težko razložiti celo v izvirnem jeziku. Pri prevajanju teh dokumentov ima vsak izraz in določilo veliko težo. Majhna napačna razlaga ali slabo izbrana beseda lahko spremeni celoten pomen pogodbe in povzroči nenamerne pravne posledice. Na primer napačen prevod v klavzuli o odgovornosti lahko prenese breme tveganja na način, ki ga nobena od strank ni želela, kar odpre vrata pravnim sporom.

Zakaj? Predstavljajte si, da igrate Monopoli z visokimi vložki, vendar so pravila v klingonščini. To je podobno, kot če bi se brez ustreznega strokovnega znanja podali v svet prevajanja mednarodnih pogodb. Pri prevajanju pravnih besedil ne gre le za visoke vložke, temveč tudi za nebesedne, in to je razlog: vsak stavek, izraz in vejica v pravnem dokumentu je potencialna mina ali loterijska srečka, odvisno od tega, kako je preveden.

Pogodbo si predstavljajte kot izvrsten recept za gurmansko jed. Napačno interpretirana sestavina lahko obrok z Michelinovo zvezdico spremeni v kuhinjsko moro. Na primer preprosta prevajalska napaka, ki v pogodbenem določilu spremeni »ne sme« v »mora«, lahko podjetju nenamerno povzroči milijonske nepričakovane stroške. Ali boste vi tisti, ki boste svojemu šefu povedali nekaj takega: »Dobra novica! Pravkar smo se po naključju dogovorili, da bomo za storitve, ki jih ne potrebujemo, plačali dodatna 2 milijona funtov. Slabe novice? Naš proračun za kavo je zmanjšan.«

Te napake imajo tudi finančne posledice. Čeprav ne moremo natančno določiti stroškov napačno prevedene pogodbe (saj je naša kristalna krogla trenutno v popravilu), lahko z gotovostjo trdimo, da so številke lahko vrtoglave. Če bi morali to izraziti s številko, si zamislite tako veliko številko, da bi vaš kalkulator obupal in se umaknil na plažo na Bermudih.

Pravni spori, vedno nova pogajanja in izgubljene priložnosti zaradi napak pri prevajanju imajo lahko takšno ceno, da se tudi najbolj ekstravagantnemu milijarderju orosijo oči.

V svetu mednarodnih pogodb je napaka v prevodu več kot le »ups«, temveč »bankrot«. To je tako, kot da bi si želeli stisniti roko in pomotoma nekoga vrgli čez balkon. Ne gre le za takojšnji finančni učinek, temveč za dolgoročne odnose. Napačen prevod lahko povzroči nezaupanje, ponovna vzpostavitev zaupanja pa je lahko zelo zahtevna naloga, ki morda zahteva več kot le bombonjero in opravičilo.

 

Humorna plat prevajalskih napak

Svet pravnega prevajanja pa ni brez svetlejših trenutkov. Želite nekaj zabavnih primerov iz resničnega sveta, ko so napake pri prevajanju privedle do nesporazumov v pogodbah? Pa gremo:

 1. Primer »piščančje pogodbe«: v sporazumu o dobavi perutnine je bil izraz »piščanec« napačno preveden kot »čičerika«. Predstavljajte si presenečenje, ko je ena stran pričakovala pošiljko ptic, druga pa je prišla s stročnicami!
 2. Izgubljeno v pravnem žargonu: pogodba, katere namen je bil ustanoviti »delniško družbo«, je bila prevedena tako, da je predlagala »skupno pustolovščino«. Čeprav se je ideja o pustolovščini zdela vznemirljiva, ni povsem ustrezala načrtovanemu poslovnemu partnerstvu.
 3. Napačno postavljena vejica: v eni od pogodb je napačno postavljena vejica v prevodu drastično spremenila plačilne pogoje, zaradi česar se je enostaven posel spremenil v finančno uganko.
 4. Skrivnostna klavzula: zaradi napake pri prevajanju je bila vključena neobstoječa klavzula, zaradi česar sta se obe stranki praskali po glavi zaradi obveznosti, ki nikoli niso bile mišljene kot del sporazuma.
 5. Naključni monopol: zaradi napake v prevodu je bila napačno razlagana klavzula o ekskluzivnosti, ki je eni stranki omogočila popoln nadzor nad trgom, na katerem ne bi smela imeti monopola.
 6. Dilema o trajanju: v pogodbi je bilo navedeno trajanje »dve leti«, zaradi napake v prevodu pa se je pogodba podaljšala na »dvajset let«, kar je presenetilo podpisnike.
 7. Izginotje: ključne obveznosti so v prevodu izginile, zaradi česar je ena stranka menila, da ima veliko manj odgovornosti, kot je bilo prvotno dogovorjeno.
 8. Kulturna zmeda: pravilno preveden pravni izraz, ki je bil kulturno napačno razumljen, je privedel do kršitve pogodbe, saj je imel izraz v ciljni državi drugačne posledice.
 9. Nenamerna garancija: garancijska klavzula je bila napačno prevedena, da zagotavlja doživljenjsko kritje, kar je standardno pogodbo spremenilo v večno zavezo.
 10. Zavezujoči nezavezujoči sporazum: nezavezujoča klavzula se je izgubila v prevodu, zaradi česar je predhodni sporazum postal pravno zavezujoča pogodba.

 

Vloga vrhunskih prevajalskih agencij, kot je Leemeta

Za izogibanje tem pastem je potrebno več kot le jezikovno znanje, temveč tudi poglobljeno razumevanje pravnih sistemov, terminologije in kulturnih odtenkov.

Kot vrhunska prevajalska agencija se Leemeta odlikuje z zagotavljanjem natančnih storitev pravnega prevajanja. Ne prevajamo le besed, temveč ustvarjamo jezikovne mostove, ki prenašajo pravo bistvo pravnih obveznosti preko kulturnih in jezikovnih razlik. Naš edinstven pristop pri pravnem prevajanju združuje pozornost do podrobnosti z globokim razumevanjem pravnih nians, kar zagotavlja, da vsaka pogodba, ki jo prevajamo, ni le prevedena, ampak tudi preoblikovana v pravno neoporečno mojstrovino.

Naša vloga pri prevajanju pravnih pogodb v nekaj ključnih poudarkih?

 • Strokovnjaki za pravne prevode: ekipo Leemete sestavljajo prevajalci z edinstveno kombinacijo jezikovnih spretnosti in pravnega znanja, ki so sposobni natančno obvladati zapleten pravni žargon.
 • Napredna tehnologija s človeškim vpogledom: uporaba najsodobnejših prevajalskih orodij za doslednost in natančnost, ki jih dopolnjuje kritična človeška presoja izkušenih prevajalcev.
 • Prevajalske rešitve po meri: prilagojene storitve, ki ustrezajo posebnim potrebam vsakega naročnika, od malih podjetij do velikih korporacij, ter zagotavljajo ustreznost in natančnost vsakega pravnega dokumenta.
 • Strogi ukrepi za zaupnost: najvišji standardi varstva podatkov, standardi za prevajalske storitve (ISO 17100) in zasebnost, kar zagotavlja varnost ter diskretnost občutljivih pravnih dokumentov.
 • Sodelovalni pristop za jasnost: tesno sodelujemo z vami kot naročnikom, da bi razumeli kontekst in namen pogodb ter zagotovili, da prevodi odražajo namen in duh sporazuma.
 • Zaupanja vreden mednarodni partner: prepoznani smo kot zanesljiv sodelavec v mednarodnih pravnih zadevah, kar naročnikom, ki se ukvarjajo z globalnim poslovanjem, zagotavlja mir in zaupanje.

 

Kako s strokovnim prevajanjem zagotoviti pravno neoporečnost?

Na področju mednarodnih pogodb so stave visoke, manevrski prostor za napake pa izjemno majhen. Natančno pravno prevajanje ni le storitev, temveč tudi varovalo pred nesporazumi in spori.

Če svoje pravne dokumente zaupate prevajalski agenciji Leemeta, boste zagotovili, da bodo vaše mednarodne pogodbe ne le razumljene, temveč tudi spoštovane preko jezikovnih meja. S tem zaščitite svoje poslovne interese in krepite zaupanje v mednarodnih partnerstvih.

 

Preberite več o tem, kako prevajamo pravne dokumente
ali se obrnite na nas še danes za specializirane storitve pravnega prevajanja.

 

Podobni članki

10. Marec 2017
Slovnica
2 MIN
88
pogled
Na naslovnici časopisa lahko preberemo: »V Beli krajini se je iztiril vlak,« medtem ko lahko v večernih poročilih slišimo tudi: »V...
31. Julij 2020
Kuharski mojster, chef ali šef, masterchef, kuhanje, izrazi, naziv
Jezikovne dileme
3 MIN
51
pogled
  Slovenska kulinarika je bila v mesecu juniju prvič nagrajena s sedmimi prestižnimi kuharskimi nagradami – Michelinovimi zvezdic...