x

Brezplačen

Hitri izračun cene

x

2
18
Prevajanje / 06. Oktober 2017

Kako prevesti neprevedljivo?

Cilj prevajanja je besedilo v izvirnem jeziku prenesti v ciljnega in pri tem ohraniti sporočilo, namen, tudi ton, včasih celo slog.

A ker se včasih kulturni vidiki močno razlikujejo, se lahko prevajalec znajde v veliki zagati. Kako bi recimo v slovenščino na kratko prevedli bosanski inat, nemški Verschlimmbessern in angleški teaser ali pa slovenska midva in vedriti v angleški ali hrvaški jezik?

V današnjem članku, v katerem bo kar mrgolelo zanimivih neprevedljivih besed, boste tako izvedeli tudi odgovor na to vprašanje.

Neprevedljive besede – sneg

Saj ste že slišali tisto o Eskimih in približno 50 izrazih za sneg? Raziskovalci iz Glasgowa so pred časom prišli do zanimivega odkritja.

Ugotovili so, poznajo Škoti še mnogo več izrazov za sneg kot Eskimi – rezultat naj bi bil kar 421 : 50! No, kakor koli, že 50 je osupljiva številka.

Če bi poskušali vse te besede prevesti v slovenščino, bi se seveda znašli v precejšnji zagati. Zakaj? Ker v slovenščini poznamo neprimerljivo manj poimenovanj za sneg.

Sinonimni slovar slovenskega jezika navaja naslednje:

 • celec (sneg, ki ni pregažen, prehojen),
 • gnilec (otajan, star sneg, ki se seseda),
 • pršič (droben sneg z malo vlage),
 • puhec (zelo lahek, suh sneg, ki pada pri nizki temperaturi in brezvetrju),
 • saninec (sneg, ugoden oz. primeren za sankanje),
 • srenec (otajana zrnata zgornja plast snega) ter ekspresivne:
 • bela mokrota, bela odeja, snegec, snegovje, snežec, snežek, snežina, snežna odeja.

Neprevedljive besede – novejši izrazi

Z neprevedljivimi besedami se pravzaprav srečujemo vsak dan. Pogosto gre za novejše izraze, ki jih nemalokrat kar prevzamemo. Takšna beseda je npr. geek, ki označuje »navdušenca«, »ljubitelja« ali tudi »obsedenca« s čimer koli že, čeprav jo najpogosteje povezujemo s področjem računalništva.

Podoben primer je beseda bully, ki jo lahko prevedemo v izraz »nasilnež«, »mučitelj«, »tiran« ali »ustrahovalec« – ta izraz je morda še najustreznejši, vendar ga zaenkrat v Slovarju slovenskega knjižnega jezika še ne najdemo.

Neprevedljive besede ali kako se prevajalec reši iz zagate?

Doslej smo že ugotovili, da vsak jezik pozna besede, ki jih je v druge jezike skorajda nemogoče prevesti v podobni obliki. V takšnem primeru se je treba največkrat zateči k opisnemu prevodu.

Tak primer je tudi angleška beseda hater, ki ne pomeni sovražnika, temveč tistega, ki sovraži. Enobesedni izraz prevedemo v slovenščino torej na daljši način oziroma opisno.

Naši primeri neprevedljivih besed

V nadaljevanju smo za vas poiskali nekaj besed, ki veljajo za neprevedljive, a so hkrati tako posebne, da jih moramo deliti z vami. Če se spomnite kakšnega enobesednega izraza za njihov prevod, pa kar na dan z njim. 

 • Waldeinsamkeit (nemščina): občutek samote, osamljenosti v gozdu
 • Gökotta (švedščina): besedo bi lahko opisno prevedli z zgodaj vstati, zato da lahko gremo ven in slišimo petje prvih ptic
 • Mångata (švedščina): podolgovat, cesti podoben odsev lune na vodi
 • Culaccino (italijanščina): madež, odtis, ki ga na mizi pusti moker kozarec
 • Gattara (italijanščina): starejša ženska, ki živi sama z mačkami
 • Saudade (portugalščina): koprnenje po nečem, kar je minilo
 • Sobremesa (španščina): druženje po kosilu ali večerji
 • Friolero (španščina): človek, ki je posebej občutljiv na mraz; zmrzljivec, zmrzljivka

Vaši primeri neprevedljivih besed

Zdaj ste pa na vrsti vi. Pomislite na slovenske (ali tuje) besede – za katero menite ali pa ste celo trdno prepričani, da je ni mogoče prevesti drugače kot opisno? smiley

Podobni članki

09. December 2022
delo naprej, delati dalje, prislov, itd., itn.
Slovnica
4 MIN
18
pogled
Naprej – prislov, ki prikliče toliko spodbudnih pomenov! Zato se je pogosto prikradel v misli ustvarjalcev političnih kampanj in s...
03. Maj 2022
kakšen je dober prevod, prepoznate kakovosten prevod, dober prevod, e-knjiga
Za podjetja
3 MIN
31
pogled
Kolikokrat ste brali besedilo v angleščini ali kakem drugem jeziku, ki ga dobro obvladate, pa ste skomignili z rameni. V besedilo...