Brezplačen

Hitri izračun cene

x

BLOG

Praktični in hudomušni nasveti za učinkovito rabo jezika

Besede rekorderke ali dolžina je pomembna
5
Prevajanje / 15. April 2016

Besede rekorderke ali dolžina je pomembna

Planica je za nami. Čeprav so od Petrovega zmagoslavja minili šele dobri trije tedni, se ob letošnjih aprilskih temperaturah zdi, da je od tega že cela večnost. Kdo se te dni sploh še ukvarja s smučarskimi skoki? Leemeta, seveda. smiley

Svetovni rekord v Planici sicer ni padel, a gledalci smo bili kljub temu priča dolgim skokom in kar nekaj rekordom.

Športniki pa še zdaleč niso edini, ki postavljajo in podirajo rekorde. To znajo tudi … besede!

V nemščini je dolžina še kako pomembna

Nemščina velja za »jezik dolgih besed«. To ni pravzaprav nič nenavadnega. Pomislimo samo na to, da potrebuje nemščina za naš »č« kar štiri črke!

Nemci so tudi pravi mojstri v sestavljanju oz. zlaganju novih besed, ki so seveda primerno dolge … daljše … najdaljše.

Mnenja o tem, katera je najdaljša nemška beseda, so deljena. Med glavnimi favoritkami so:

 • Donaudampfschifffahrtselektrizitätenhauptbetriebswerkbauunterbeamtengesellschaft (80 črk); v slovenščini bi bila to Zveza podrejenih uradnikov glavne upravne pisarne električnih služb Donavskih parnikov.
   
 • Grund­stücks­ver­kehrs­ge­neh­mi­gungs­zu­stän­dig­keits­über­tra­gungs­ver­ord­nung (66 črk); gre za Odlok o prenosu pristojnosti višjega finančnega predsednika višje finančne direkcije mesta Berlin po 2. odstavku 8. člena uredbe o prometu z zemljišči na zvezni urad za urejanje odprtih premoženjskih vprašanj
   
 • Rind­fleisch­eti­ket­tie­rungs­über­wa­chungs­auf­ga­ben­über­tra­gungs­ge­setz (63 črk); po slovensko Zakon o prenosu nadzora nad označevanjem goveda.


Najdaljša beseda v nemškem slovarju Duden je sicer Kraft­fahr­zeug-Haft­pflicht­ver­siche­rung (36 črk), kar bi v slovenščino prevedli kot zavarovanje avtomobilske odgovornosti.
 

Rekorderke v angleščini in slovenščini

Najdaljša angleška beseda, vpisana v Oxfordov slovar, je

 • pneumonoultramicroscopicsilicovolcanoconiosis (45 črk); v slovenščino bi jo lahko prevedli kot pnevmonultramikroskopiksilikovulkanokonioza.


Kaj pa slovenščina? V SSKJ je to izraz

 • dialektičnomaterialističen,

sledijo pa mu

 • buržoaznonacionalističen,
 • starocerkvenoslovanščina in
 • vsezaverodomcesarjevstvo.
   

Svetovne rekorderke so brez konkurence

Guinnessova knjiga rekordov kot najdaljšo besedo na svetu navaja besedo v sanskrtu, ki ima skoraj 428 znakov.

Absolutna zmagovalka pa naj bi obsegala kar 189.819 črk. Gre za kemijsko ime beljakovine titin. Če bi jo hoteli prebrati, bi za to potrebovali kar 3,5 ure! Preverite, kako se je tega podviga lotil materni govorec ruščine. smiley

Zanimivost: titin je s svojimi 30.000 aminokislinami najdaljša poznana beljakovina. Si je morda s tem prislužil tudi najdaljšo besedo?


Katera najlepša v deželi je tej

Besede pa že dolgo ne tekmujejo samo v atletskih sposobnostih, temveč govorci radi ocenjujejo tudi njihovo lepoto – bodisi zvena bodisi pomena.

Ansambel Lojzeta Slaka je pred leti igral in prepeval Najlepša beseda je mama. Vendar se sodelujoči na izboru, ki je leta 2013 potekal na Twitterju, s tem niso strinjali. Izbirali so med 121 finalistkami. Zmagovalka ni postala beseda ljubezen in tudi ne mama, pač pa slama.

Podoben izbor se je v organizaciji Nove revije odvil tudi leta 2005. Miss je postala beseda midva, mesto prve spremljevalke je osvojilo hrepenenje, druga spremljevalka pa je postala tačka.

Podobne izbore prirejajo tudi v drugih državah. Leta 2007 je potekalo prav posebno tekmovanje, lahko bi rekli kar izbor besede za miss sveta. In zmagovalka je postala … yakamoz!

Za razlago te turške lepotice bi v slovenščini potrebovali kar štiri besede. Prevedli bi jo lahko kot odsev lune na vodi.

Imate tudi sami kakšno najljubšo besedo ali pa poznate najdaljšo besedo v katerem drugem jeziku? Zapišite jo v komentar! smiley

Podobni članki

30. Avgust 2019
narečja v jeziku
Zanimivosti
3 MIN
24
pogled
Slovenščina pozna več kot 40 narečij. Ker ima skoraj vsak kraj še svoj govor, se pogosto zgodi, da se ljudje ne razumemo prav dobr...
07. Junij 2016
Jezikovne dileme
2 MIN
11
pogled
Preden sprožimo kakšen mednarodni spor (sploh pred poletno sezono), naj takoj na začetku pojasnimo današnjo temo. Kdo so lažni pri...