Brezplačen

Hitri izračun cene

x

nastopanje, nastop, v tujem jeziku, tuje občinstvo, govorni nastop, konferenca, seminar
4
19
Lokalizacija / 30. September 2022

Olajšamo vam govorni nastop v tujem jeziku

Nekateri uživajo, drugi se tresejo – govorni nastop je lahko najhujša nočna mora ali pa najboljše, kar se vam v poslu lahko zgodi. Še posebej, če morate nastopiti v tujem jeziku. Ne glede na to, ali uživate v pozornosti in predstavitvi svojih idej ali komaj čakate, da bo mimo, pa se morate na govorni nastop dobro pripraviti. Preberite, kako to storiti tako, da se boste govornega nastopa veselili, ne bali.

 

Očarajte svoje občinstvo in se izognite hujšim napakam, na manjše pa kar pozabite. Do naslednjega govornega nastopa, kjer jih boste poskušali še zmanjšati ali kar iztrebiti.

 

Saj veste – vaja dela mojstra! wink

 

Spoznajte svoje občinstvo

Najpomembneje pri vsakem govornem nastopu je poznati svoje poslušalce. Kako dobro poznajo vašo temo, koliko so izobraženi, s čim se ukvarjajo, od kod prihajajo? Govor bo drugačen, če boste predavali študentom ali zaposlenim.

 

Prilagodite jezik: pri poslušalcih, ki slabše poznajo temo,
uporabljajte preprostejši besednjak in krajše povedi kot
pri strokovno podkovanih.

 

Poenostavljen jezik bo primeren tudi, če je jezik, v katerem boste govorili, tuji jezik tudi za vaše občinstvo. Navedite ustrezne primere, ki bodo navdušili: npr. primerjava z nogometom bo odlična v Braziliji in Španiji, medtem ko bodo Američani bolje razumeli primerjavo s košarko ali bejzbolom.

Dobro pa je poznati tudi kulturne razlike pri telesni govorici.

 

Zapišite svoj govor v slovenščini, šele nato naj sledi prevod

Ne glede na to, ali govorite na poslovnem dogodku ali na poroki svoje hčere, je pomembno, da je govorni nastop jezikovno pravilen in smiselno oblikovan. Ko pa se znajdete pred tujim občinstvom in morate svoj govor izpeljati v jeziku, ki ni vaš materni, se je treba še temeljiteje pripraviti.

Govor si zapišite v slovenščini, ga vadite najprej v slovenščini, da zapolnite vse pomenske vrzeli. Šele ko boste točno vedeli, kaj in kako želite predstaviti, zaupajte prevod govora strokovnjaku. Zapišite si čim več, četudi celoten govor presega dovoljen čas. Pri morebitnih vprašanjih vam bo prišel prav vsak podatek. 

 

Ustvarite si »plonklistek« pomembnih besed in besednih zvez

Naj bo govor še tako dober, neustrezen prevod ga bo uničil. Vas pa tudi. Zato zaupajte to pomembno nalogo strokovnjaku. Prevajalec, ki dobro pozna vaše področje, vam bo znal odlično prevesti besedilo in hkrati svetovati, kako se najbolje izražati.

 

Posvetujte se z njim (nami wink) o ključnih besedah,
terminologiji, pomembnih povedih in jih večkrat ponovite.

 

Ustvarite si slovarček osnovnih besed in besednih zvez, ki jih lahko na hitro preletite pred nastopom in imate med govorom vedno pred seboj. Takšen »plonklistek« je dovoljen in priporočljiv. Tako se vam jezik ne bo zapletal, saj boste vedeli, da je rešitev blizu; pa tudi, če se to zgodi, se boste iz zagate hitro rešili. wink

 

Naj vas sliši rojeni govorec

Besedilo boste ponavljali in ponavljali, se morda celo posneli in poslušali, izboljšali svojo izgovarjavo in se opazovali pred ogledalom. Vse to je pomembno, vendar pa bo vaš najboljši učitelj rojeni govorec tujega jezika. Predstavite mu svoj govor in se prepustite njegovi dobronamerni kritiki. Povedal vam bo, kakšna je pravilna izgovarjava, vas morda opozoril na kakšno besedo in vam tudi svetoval glede ustreznosti primerov.

 

Naj vam pripombe rojenega govorca ne vzamejo
samozavesti, temveč spodbudijo, da boste še boljši.

 

V čas priprave vštejte tudi čas prevajanja

Morda ste že izvežbani v govornih nastopih in se vam zdi, da bo govorni nastop v tujem jeziku le malce večji izziv, zato s pripravo odlašate. Čeprav obvladate tuji jezik, se priprav na nastop lotite nekoliko prej kot običajno, da boste imeli dovolj časa, da se s prevodom spoprijateljite, popravite izgovarjavo in ga izboljšate. Panika pred govornim nastopom ni nikoli dobra popotnica. Tudi prevajanje namreč vzame nekaj dragocenega časa.

Pri govornem nastopu torej nujno potrebujete prevod, sicer se vam lahko zgodi, da boste občinstvo zabavali, ne osveščali. Z odličnim prevodom, pravočasno govorno pripravo in zaupanjem vase pa bodo vaši govori sprejeti z odobravanjem in vaš cilj bo dosežen.

 

Želimo vas odličen nastop, že prihodnji teden pa se vam ponudimo namige za Besedle (ang. Wordle). Ostanite z nami.

 

 

Podobni članki

26. April 2011
Prevajanje
1 MIN
52
pogled
Na svetu živi skoraj 7 milijard ljudi, ki govorijo nekaj tisoč jezikov. Med njimi je najbolj razširjen angleški jezik, ki ga govor...
27. September 2019
Bombon ali bonbon?
Slovenski pravopis
3 MIN
107
pogled
      Slaščica, ki je zaznamovala naše otroštvo, majhen posladek po obroku ali tolažba po padcu s kolesom – bombon, ter industri...