x

Brezplačen

Hitri izračun cene

x

učenje jezikov, jeziki, jezikovna, spretnost, kako postati dober v jeziku, kako se naučiti jezika
3
18
Jezikovne dileme / 05. Julij 2024

Kako postati dober v katerem koli jeziku – kaj početi in česa ne?

Dobrodošli v očarljivem svetu učenja jezikov – na potovanju, polnem vzhičenja, odkrivanja in obljubljenih novih obzorij. Leemeta, se vam je zmešalo?!?

Ne, danes bomo govorili o učenju novih jezikov; o 5 stvareh, ki jih je dobro početi, in 5 stvareh, ki jih nikar ne počnite. smiley

 

Ne glede na to, ali se podajate na pot spoznavanja novega jezika ali iščete načine za izboljšanje svojih trenutnih jezikovnih spretnosti, obstajajo nekatere temeljne stvari, ki lahko naredijo vašo pot do tekočega govorjenja precej bolj gladko. Skupaj se čim prej odpravimo na pot, na to pustolovščino!

 

Stvari, ki jih je dobro početi ali izvajati

1. Določite jasne in dosegljive cilje

Pomislite na celotno učenje kot na lov na zaklad. Pri tem morate vedeti, kaj iščete, kajne? Ključna zadeva: določitev jasnih, a dosegljivih ciljev. Predstavljajte si, da je vse skupaj temeljno načrtovanje vaše poti na zemljevidu učenja jezika. Želite obvladati osnove komunikacije ali opraviti jezikovni izpit? Dobro določeni cilji vas ohranjajo motivirane in na pravi poti.

Počnite to: »Vsak teden se bom naučil/-a 10 novih besed v ciljnem jeziku.«

 

2. Stalnost je vaš najboljši prijatelj

Seveda pravijo, da »vaja dela mojstra« (in da, potrebnih je več sto ali celo več tisoč ur vaje). A bo lažje, če na vajo gledate z drugega zornega kota – denimo kot igranje najljubše videoigre – bolj ko igrate, boljši boste. Jezikovno prakso vključite v svojo dnevno rutino, bodisi branje, govorjenje ali poslušanje. Je odlična vsakodnevna krepitev vaših jezikovnih spretnosti.

Počnite to: »Vsak dan bom posvetil/-a 30 minut poslušanju podkastov v ciljnem jeziku.« (Seveda lahko podkaste zamenjate tudi za kaj drugega.)

 

3. Sprejmite napake kot stopničke

Napake so kot usmerjevalni znaki na vašem jezikovnem potovanju, ki vas usmerjajo h končnemu cilju. Sprejmite jih; so vaše stopnice do uspeha. Ne bojte se napak; nanje glejte kot na del učnega procesa. Recite si: »Ojoj, naredil/-a sem napako, ampak točno to bom naslednjič izboljšal/-a.«

Počnite to: »Naredil/-a sem napako v tistem stavku, ampak sem se iz nje vsaj kaj naučil/-a.«

 

4. Potopite se v jezik

Poglobite se v jezik, ki se ga učite. Obdajte se z njim – glejte filme, berite knjige, predvajajte si posnetke (npr. ko se vozite v avtomobilu) in se pogovarjajte z domačimi govorci. Pomislite na to kot na skakanje v jezikovni ocean z glavo naprej. »All in!«

Počnite to: »Gledam film v ciljnem jeziku s podnapisi, da izboljšam svoje poslušanje.«

 

5. Razširite svoj besedni zaklad

Gradnja besednega zaklada je kot zbiranje znamk (ali česarkoli drugega, kar lahko zbirate). Več besed in fraz, ki jih osvojite, bogatejši postane vaš jezik. Posvetite čas rednemu učenju novih besed in izrazov.

Počnite to: »Uporabljam kartice za učenje novih besed v izbranem jeziku, enako kot zbiranje znamk.«

 

Stvari, ki jih nikar ne počnite

1. Ne bojte se govoriti

Ne dovolite, da vas strah pred govorjenjem ovira. Govorjenje je kot vožnja s kolesom; boljši postanete s prakso. Domači govorci cenijo vaše napore in pogosto vas bodo spodbujali bolj, kot si morda mislite.

Ne počnite tega: »Ne bom govoril/-a v ciljnem jeziku, dokler ne bom brezhiben/-a.«

 

2. Ne pretiravajte s slovnico

Slovnica je pomembna, vendar se ne obremenjujte z njo. Učenje vsakega pravila in izjeme je kot poskus štetja zrnc peska na plaži. Osredotočite se na učinkovito komunikacijo in vaša slovnica se bo (po naravni poti) izboljšala s časom.

Ne počnite tega: »Ne bom govoril/-a, dokler ne obvladam vsakega slovničnega pravila.«

 

3. Ne izolirajte svojih sposobnosti

Učenje jezika je celostna izkušnja. Še kako celostna! Ne izolirajte spretnosti, kot so branje, pisanje, poslušanje in govorjenje. So medsebojno povezane in se medsebojno krepijo. Ukvarjajte se z vsemi vidiki, da postanete celovit govorec.

Ne počnite tega: »Osredotočil/-a se bom samo na branje; ostalo lahko počaka.«

 

4. Ne prezirajte slenga in idiomov

Sleng in idiomi dodajajo okus jeziku. Ne prezrite jih; so kot skrivne kode za vaše jezikovne pustolovščine. Vztrajajte pri tem, da poskušate zveneti kot domačin. Učenje slenga in idiomov izboljšuje vaše jezikovne spretnosti in vam pomaga razumeti tudi neformalne pogovore.

Ne počnite tega: »Ne bom uporabljal/-a super kulskih fraz. Ostal/-a bom pri formalnem jeziku in preskočil/-a sleng.«

 

5. Ne hitite s potovanjem

Učenje jezika je ekspedicija, ne dirka. Nikar ne hitite s procesom. Pomislite na to kot na pitje dobrega vina; boljše postane s časom. Vzemite si čas in uživajte v pustolovščini.

Ne počnite tega: »Želim biti tekoč/-a v jeziku v mesecu dni; v vsak dan vom stlačil/-a čim več učenja.«

 

Ker smo »natrosili« ogromno napotkov (saj vemo, »lažje je reči kot storiti«), zaključimo na kratko:

  • vaše potovanje do tekočega govora jezika je pustolovščina, polna vzponov, padcev in razsvetljujočih trenutkov;
  • sprejmite stvari, ki jih je treba narediti, ter se učite iz stvari, ki jih ni dobro početi;
  • predvsem pa uživajte v procesu učenja jezika.

S predanostjo, kančkom humorja in pravimi strategijami boste kmalu opazili, da tekoče komunicirate v ciljnem jeziku prej, kot ste si mislili.

Vesele jezikovne dogodivščine!

Podobni članki

08. Julij 2022
V središču
3 MIN
40
pogled
Poletne počitnice so se približale s svetlobno hitrostjo in v zraku je že čutiti počitniško vznemirjenje. Vroči dnevi in kratke po...
04. Januar 2019
Zanimivosti
1 MIN
19
pogled
Kot bi mignil, je leto za nami. In ko potegnemo črto, smo z njim presneto zadovoljni. Upamo, da tudi vi!  Ker v prvih dneh navadno...