Brezplačen

Hitri izračun cene

x

besede, rekorderke, rekordi v dolžini besed. katera beseda je najdaljša, najdaljša beseda v angleščini, najdaljša beseda v slovenščini
4
23
Prevajanje / 15. April 2016

Besede rekorderke ali dolžina je pomembna

Planica je za nami. Čeprav so od Petrovega zmagoslavja minili šele dobri trije tedni, se ob letošnjih aprilskih temperaturah zdi, da je od tega že cela večnost. Kdo se te dni sploh še ukvarja s smučarskimi skoki? Leemeta, seveda. smiley

Svetovni rekord v Planici sicer ni padel, a gledalci smo bili kljub temu priča dolgim skokom in kar nekaj rekordom.

Športniki pa še zdaleč niso edini, ki postavljajo in podirajo rekorde. To znajo tudi … besede!

V nemščini je dolžina še kako pomembna

Nemščina velja za »jezik dolgih besed«. To ni pravzaprav nič nenavadnega. Pomislimo samo na to, da potrebuje nemščina za naš »č« kar štiri črke!

Nemci so tudi pravi mojstri v sestavljanju oz. zlaganju novih besed, ki so seveda primerno dolge … daljše … najdaljše.

Mnenja o tem, katera je najdaljša nemška beseda, so deljena. Med glavnimi favoritkami so:

  • Donaudampfschifffahrtselektrizitätenhauptbetriebswerkbauunterbeamtengesellschaft (80 črk); v slovenščini bi bila to Zveza podrejenih uradnikov glavne upravne pisarne električnih služb Donavskih parnikov.
     
  • Grund­stücks­ver­kehrs­ge­neh­mi­gungs­zu­stän­dig­keits­über­tra­gungs­ver­ord­nung (66 črk); gre za Odlok o prenosu pristojnosti višjega finančnega predsednika višje finančne direkcije mesta Berlin po 2. odstavku 8. člena uredbe o prometu z zemljišči na zvezni urad za urejanje odprtih premoženjskih vprašanj
     
  • Rind­fleisch­eti­ket­tie­rungs­über­wa­chungs­auf­ga­ben­über­tra­gungs­ge­setz (63 črk); po slovensko Zakon o prenosu nadzora nad označevanjem goveda.

Najdaljša beseda v nemškem slovarju Duden je sicer Kraft­fahr­zeug-Haft­pflicht­ver­siche­rung (36 črk), kar bi v slovenščino prevedli kot zavarovanje avtomobilske odgovornosti.
 

Rekorderke v angleščini in slovenščini

Najdaljša angleška beseda, vpisana v Oxfordov slovar, je

  • pneumonoultramicroscopicsilicovolcanoconiosis (45 črk); v slovenščino bi jo lahko prevedli kot pnevmonultramikroskopiksilikovulkanokonioza.

Kaj pa slovenščina? V SSKJ je to izraz

  • dialektičnomaterialističen,

sledijo pa mu

  • buržoaznonacionalističen,
  • starocerkvenoslovanščina in
  • vsezaverodomcesarjevstvo.
     

Svetovne rekorderke so brez konkurence

Guinnessova knjiga rekordov kot najdaljšo besedo na svetu navaja besedo v sanskrtu, ki ima skoraj 428 znakov.

Absolutna zmagovalka pa naj bi obsegala kar 189.819 črk. Gre za kemijsko ime beljakovine titin. Če bi jo hoteli prebrati, bi za to potrebovali kar 3,5 ure! Preverite, kako se je tega podviga lotil materni govorec ruščine. smiley

Zanimivost: titin je s svojimi 30.000 aminokislinami najdaljša poznana beljakovina. Si je morda s tem prislužil tudi najdaljšo besedo?

Katera najlepša v deželi je tej

Besede pa že dolgo ne tekmujejo samo v atletskih sposobnostih, temveč govorci radi ocenjujejo tudi njihovo lepoto – bodisi zvena bodisi pomena.

Ansambel Lojzeta Slaka je pred leti igral in prepeval Najlepša beseda je mama. Vendar se sodelujoči na izboru, ki je leta 2013 potekal na Twitterju, s tem niso strinjali. Izbirali so med 121 finalistkami. Zmagovalka ni postala beseda ljubezen in tudi ne mama, pač pa slama.

Podoben izbor se je v organizaciji Nove revije odvil tudi leta 2005. Miss je postala beseda midva, mesto prve spremljevalke je osvojilo hrepenenje, druga spremljevalka pa je postala tačka.

Podobne izbore prirejajo tudi v drugih državah. Leta 2007 je potekalo prav posebno tekmovanje, lahko bi rekli kar izbor besede za miss sveta. In zmagovalka je postala … yakamoz!

Za razlago te turške lepotice bi v slovenščini potrebovali kar štiri besede. Prevedli bi jo lahko kot odsev lune na vodi.

 

Imate tudi sami kakšno najljubšo besedo
ali pa poznate najdaljšo besedo v katerem
drugem jeziku? Zapišite jo v komentar! smiley

 

Podobni članki

22. Oktober 2021
Houdini, Harry Houdini, trik, izginjanje, čarovnika, polglasnik
Slovnica
3 MIN
68
pogled
Če dobro pogledamo slovenske besede, ugotovimo, da se v njih skrivajo črke, ki so mojstrice iluzij. Harry Houdini bi bil prav pono...
18. November 2022
CAT, orodje za računalniško podprto prevajanje, prevajalska dejavnost
Za podjetja
4 MIN
15
pogled
Dandanes skorajda ne boste več našli prevajalca, ki ne bi vedel, kaj je CAT. »Ja, seveda, saj to je mačka!« boste morda odgovorili...